eur:
388.7
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Krematórium fűtheti a lakóházakat

Krematórium fűtené egy svéd kisváros lakásainak egy részét, így próbálva spórolni az energiával és csökkenteni a kibocsátott káros anyagok mennyiségét. A helyi vezetők szerint az ott lakók nem idegenkednek az elképzeléstől.

A városban elvégzett legutóbbi környezetvédelmi felmérés során kiderült, hogy a halmstadi krematórium kéményei túl sok füstöt eresztenek a levegőbe, így az ellenőrök arra utasították az intézmény vezetését, hogy szerezzenek be új, környezetbarátabb hamvasztókemencéket.

"Megtárgyaltuk a kérdést és a hamvasztáshoz szükséges energiáról kezdtünk gondolkodni, amikor rájöttünk: ahelyett, hogy a folyamat során keletkező hőt a levegőbe engedjük, fel lehetne használni azt - mondta Lennart Andersson, a halmstadi temető igazgatója. - Kezdetben a saját épületeinket fűtjük majd a meleg levegővel, de reméljük, hogy hamarosan a környék fűtési rendszerébe is bekapcsolódhatunk."

A terv nemcsak hogy környezetbarátabbá, olcsóbbá is tenné a krematórium működését: ha a kiáramló gázokat nem kell lehűteni, kevesebb pénzt és energiát kell felhasználni. Ha egy testet elhamvasztanak, abból mérgező anyagok - a fogtömésekből például higany - szabadulnak fel. Hogy a toxinokat ki lehessen szűrni, a körülbelül ezer Celsius-fokos füstöt 150 fokosra kell hűteni. Ezentúl erre nem lenne szükség.

Lennart Andersson szerint eddig nem akadt olyan helybeli, aki rosszallta volna az elképzelést. "Természetesen lehetséges, hogy egyeztetnünk kell az etikai kérdésekről, de részünkről ez az egész egy pusztán környezetbarát ötlet" - magyarázta.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×