eur:
388.47
usd:
361.79
bux:
68995.31
2024. május 9. csütörtök Gergely

Agysérülést kockáztat, aki metálzenére rázza a fejét

Veszélyes lehet az egészségre a head-banging, azaz a fejrázás a metálzenékre - derült ki az első, a témában elvégzett ausztrál kutatásból.

A fejrázással kapcsolatos kutatás ötlete két egyetemista, Declan Patton és Andrew McIntosh fejéből pattant ki. A fiúk rock- és heavy metal koncertekre jártak, hogy megfigyeljék, milyen headbang-technikákat alkalmaz a közönség vagy éppen a zenészek, aztán elkészítették a mozdulatok biomechanius elemzését és előálltak egy elméleti fejrázás-modellel.

Kutatásukban - amelynek eredményeit a British Medical Journal című orvosi szaklap közölte - arra az eredményre jutottak, hogy az efféle mozgás akár egy nyakcsigolya-sérüléshez is vezethet.

A death metal számokban percenként 146 vagy több ütem van, márpedig, ha a fejünket ilyen tempóban legalább 45 fokban előre döntjük, az valószínűleg enyhe fej- és nyaksérülést okoz - állítja az Új-dél-wales-i Egyetem két hallgatója.

Ha a tempó ennél gyorsabb, a dőlésszög pedig nagyobb 45 foknál, már jelentős a veszélye annak, hogy enyhe agysérülést is szerez a "bólogató" - figyelmeztetnek a kutatók. A hírek pedig megerősítik aggodalmukat, 2005-ben ugyanis a Bank Evanescence gitárosa, Terry Balsamo állítólag a headbangeléstől kapott stroke-ot.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×