eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Meghalt a legendás tolvaj, mire a nyomára bukkantak

Az izraeli rendőrség egy 25 évvel ezelőtt elkövetett műkincsrablást derített fel. A feltételezett elkövető már életét vesztette, így egyelőre özvegyét gyanúsítják.

Az 1983-as rablás során 106 órát loptak el egy jeruzsálemi múzeumból. Az órák között volt egy zsebóra, amelyet Marie Antoinette francia királynő számára készítettek. Csak ennek értékét 30 millió dollárra becsülik, a múzeum művészeti igazgatója pedig egyszerűen az órák Mona Lisájának nevezte az arany és kristály díszítette szerkezetet. A rendkívül értékes gyűjtemény két másik kiemelkedő darabja egy1819-es Breguet-gyártmányú óra, valamint egy pisztoly alakú óraritkaság.

A rendőröket két évvel ezelőtt tájékoztatta a múzeum, hogy 40 ezer dollárért visszavásárolt 40 órát egy ismeretlen amerikai nőtől. A műtárgyak vizsgálata, valamint az órák visszavételéről tárgyaló ügyvéd kikérdezése után a rendőrök eljutottak egy Los Angelesben élő izraeli nőhöz, Nili Shamrathoz, akiről kiderült, hogy az egykori híres-hírhedt tolvaj, Naaman Diller özvegye. Naaman Diller az 1980-as években Európába menekült, és végül 2004-ben az Egyesült Államokban halt meg.

A nő beszámolt róla, hogy férje halálos ágyán bevallotta neki a rablást, majd tavaly májusban a lakásában tartott házkutatás során az óragyűjtemény nagy részét megtalálták a rendőrök.

A rendőrség úgynevezett gag ordert rendelt el, amelynek értelmében sem a hatóság, sem a gyanúsított nem nyilatkozhat a sajtónak az ügy részleteiről, ám ezt az izraeli média megszegte, így derülhettek ki a nyomozás részletei.

Az izraeli férfi egy feszítővas segítségével nyitotta ki a múzeum egyik hátsó ablakát 1983. április 15-én, majd egy parkoló autó rejtekében mászott be az épületbe. Tisztában volt vele, hogy a riasztó nem működik, az őr pedig az épület előtt helyezkedik el, így könnyen összeszedhette az órákat, és amilyen könnyen bejutott, ki is ment.

Az órák ismertek voltak, így a férfi nem tudta azokat eladni anélkül, hogy fel ne hívná magára a figyelmet, ezért is fordulhatott elő, hogy özvegye lakásán volt az ellopott tárgyak többsége - közölte a rendőrségi szóvivő.

Az egyik nyomozó, Oded Yaniv elismeréssel beszélt a legendás tolvajról. "Nagyon okos volt, és egyedi stílusban dolgozott. Sajnáljuk, hogy nincs lehetőségünk kikérdezni."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×