eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Drágán megfizetik a mértéktelen ivászat árát

Valóságos "demenciajárványt" okozhat Nagy-Britanniában a versenyivászat - derül ki egy új kutatásból. A szakértők figyelmeztetnek: a fiatalok nyakló nélküli alkoholfogyasztása agysejtjeik pusztuláshoz vezet, ami kihat további életükre.

Növeli a demencia létrejöttének kockázatát a túlzott alkoholfogyasztás, ami az agysejtek pusztulásával jár - derült ki két brit tudós, Susham Gupta és James Warner kutatásából. A szakértők figyelmeztetnek: alkohol okozta agyi leépülés "néma járványa" van kialakulóban.

A kutatás szerint a demenciában szenvedők negyedénél a nyakló nélküli italozás váltotta ki a betegséget. A helyzet az Egyesült Királyságban a legrosszabb, itt fogy egyébként a legtöbb alkohol egész Európában.

Gupta és Warner tanulmányában megjegyezte: egyre többen isznak, ráadásul az alkohol ára nem emelkedett a fizetésekkel azonos mértékben, így ma ugyanannyi pénzért kétszer annyi ilyen italt lehet beszerezni, mint a hatvanas években.

A szakértők azt is leírták, hogy míg egy kevéske alkohol jótékony hatással lehet az egészségre, az esztelen italozás visszafordíthatatlan következményekkel járhat: okozhat magas vérnyomást, a rossz vérzsírok szintjének emelkedését a szervezetben vagy agykárosodást.

A két pszichiáter megkongatta a vészharangot: mint írják, a következő generációknak szembesülniük kell majd az alkohol kiváltotta demencia problémájával, amit a mostaniak - a később jelentkező hatások miatt - nem vesznek komolyan. Éppen ezért azt javasolják, hogy az alkoholra is olyan jogi szabályozás vonatkozzon, mint a dohánytermékekre.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×