eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Külföldre mennek a párok, akik megválasztanák a gyermekük nemét

Sok brit pár választja meg gyermeke nemét, illegálisan: mivel hazájukban tiltott az ilyen genetikai beavatkozás, külföldre utaznak, hogy elvégeztessék.

Leendő pácienseiket keresték Londonban annak a török termékenységi klinikának a munkatársai, akiket rejtett kamerával filmeztek le nemrégiben. A Jimened Központ garantálja, hogy a születendő gyermek neme a szülők kívánságának megfelelő lesz.

A nem megválasztása egyébként Törökországban is illegális, akárcsak Nagy-Britanniában és Magyarországon, ám például Ausztráliában lehetőség van arra, hogy a szülők határozzák meg, a második gyerekük kislány vagy kisfiú legyen-e.

A Jimened Központban jelenleg a török kormány megbízásából vizsgálat zajlik: a kabinet figyelmeztette a külföldieket, ne utazzanak oda kezelésre, márpedig biztosan sokan vannak, akik erre készülnek: amikor a klinika képviselői Londonban jártak, azt mondták potenciális pácienseiknek, hogy komoly igény mutatkozik a beavatkozásra, sok brit pár élne a lehetőséggel.

A törökországi központban a mesterséges megtermékenyítés előtt a beágyazódás előtti genetikai diagnosztikát alkalmaznak - ez az olyan módszerek összefoglaló neve, amelyek a genetikai rendellenességek kiszűrésére szolgálnak -, hogy megállapítsák az embrióból kisfiú vagy kislány lesz-e, így jó eséllyel valóban a szülők kérésének megfelelő nemű gyermek jön világra.

Sok szülő, aki külföldre készül, hogy megválaszthassa gyermeke nemét, nem tudja, hogy az adott országban törvényes-e az efféle beavatkozás, a Jimened Központban pedig hangsúlyozzák: nem nyújtanak ilyen szolgáltatást, és mindig figyelmeztetik a párokat arra, hogy a mesterséges megtermékenyítés ikerterhességgel járhat.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×