eur:
389.43
usd:
361.86
bux:
68656.33
2024. május 7. kedd Gizella

Amstetteni rém: "Erőszaktevőnek születtem, de sokáig türtőztettem magam"

Született erőszaktevőnek és zsarnokoskodó anyja áldozatának mondja magát Josef Fritzl, az osztrák férfi, aki 24 éven át tartotta fogva háza pincéjében saját lányát, és ez idő alatt hét gyermeket nemzett neki.

Erőszak miatt ült börtönben, amikor kieszelte lánya, Elisabeth bebörtönzésének ötletét Josef Fritzl - derül ki abból a jelentésből, amelyet a törvényszéki pszichiáter készített a 73 éves férfiról.

"Rájöttem, hogy van egy sötét oldalam. Ahhoz képest, hogy erőszaktevőnek születtem, elég sokáig türtőztettem magam" - mondta Friztl meghallgatásakor. A beszélgetésekből készült 130 oldalas anyagot két osztrák bulvárlapnak is sikerült megszereznie, ezek szerdán közöltek részleteket a dokumentumból.

A Josef Fritzl utáni nyomozás során kiderült, hogy a férfi 1967-ben már ült nemi erőszak miatt: akkor egy 24 éves nőt bántalmazott. A pszichiáter, Adelheid Kastner jelentéséből kiderül, hogy a férfi zűrzavaros fantáziájának "ideális megoldását" éppen büntetésének letöltése közben, illetve után látta meg, akkor határozta el, mi tesz majd a lányával.

Az idős férfi arról is beszélt a pszichiáternek, hogy nőkkel való kapcsolatát zsarnokoskodó anyjával átélt élményei határozták meg, aki állítólag gyakran megverte és nem hagyta, hogy másokkal barátkozzon. Fritzl úgy érezte, csak "alibigyerek", anyja csak azért szülte meg, hogy bizonyítsa az apjának: nem meddő.

Miután Adelheid Kastner kielemezte a férfi személyiségét, arra a következtetésre jutott, hogy Fritzl képes volt eltávolodni attól, amit tett - például sosem nézett áldozata szemébe, amikor erőszakot tett rajta. "Csodálatos módon nemcsak kettős, hanem hármas életet folytatott, minden gond nélkül" - írta a törvényszéki szakértő.

"Josef Fritzl olyan, mint egy vulkán: személyiségének már-már közhelyes felszíne alatt ott rejlik a gonoszság. Széttépik a vágyak, amelyeket nem tud irányítani" - folytatta a pszichiáter, aki szerint a férfi épelméjű és bíróság elé állítható, de súlyos személyiségbeli és szexuális rendellenességek figyelhetők meg nála.

A szakértő jelentése alapján az ügyész a férfi felelősségre vonását kérte, és azt, hogy az ítélethirdetés után olyan helyre kerüljön, ahol pszichiátriai kezelést kap.

Fritzl pere várhatóan a jövő év elején kezdődik majd. Az ügyészség azzal vádolja az idős férfit, hogy egy kifejezetten e célra épített pincebörtönbe zárta saját lányát, ahol 24 éven át tartotta fogva. Elisabeth ez idő alatt hét gyereket szült apjának, közülük az egyik, röviddel világra jövetele után meghalt, holttestét a férfi egy kazánban égette el.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×