eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Kétszáznál is többen várnak a különc festő vagyonára

Bár a különc festőnek, Robert Lenkiewicznek hét nőtől tizenegy gyermeke született, közülük eddig csak hárman kaptak pénzt az apai örökségből. A művésznek mindössze 12 fontja (3700 forintja) volt, amikor 2002-ben elhunyt, ingóságai eladásából azonban már közel 945 millió forintnak megfelelő összeg folyt be.

Nem volt bankszámlája, és bár több száz embernek tartozott, sosem írta fel, kitől mennyit kért kölcsön Robert Lenkiewicz. A művésznek ugyanakkor hatalmas festmény- és könyvgyűjteménye volt: az ingóságok eladásából eddig több mint 3 millió font folyt be.

Ebből a pénzből kártalaníthatják azt a 260 embert, aki azt állítja: Lenkiewicz az adósa volt. Köztük van a művész tizenegy szerelemgyereke is, akik közül három most megkapta részét az atyai örökségből.

Egy áprilisi aukción a festő gyűjteményének félezer darabja talált gazdára, így Lenkiewicz két korábbi szeretője, Megan Clay és Karen Cambriello gyerekei körülbelül 63 millió forintnak megfelelő összeghez jutnak. Isaac, Thais és Chaya azért kapnak pénzt, mert apjuk halála idején még mindannyian 18 év alattiak voltak és iskolába jártak.

Robert Lenkiewicz nem titkolta szabados életmódját, amely művészetének is fontos témája volt. Talán nem túlzás, hogy a festő különc volt: annyi különleges könyvet gyűjtött össze, hogy kénytelen volt kibérelni egy plymouthi stúdiójához közeli templomot számukra.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×