eur:
398.56
usd:
363.91
bux:
74183.13
2024. október 9. szerda Dénes

Családi horror: ismerkednek egymással a rokonok

A vérfertőző osztrák apa gyermekeinek fizikai állapota az orvosok szerint kielégítő, a pincébe kényszerítettek is kezdik már megszokni a természetes fényt. A családtagok most ismerkednek egymással, mivel a gyerekek közül hármat a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a házuk alatt, a tömlöcben sínylődő testvéreikről.

A nyomozó hatóság szerint továbbra sincs arra utaló jel, hogy az amstetteni "rémnek" lett volna tettestársa, vagy hogy a 73 éves gyanúsított felesége tudhatott a házuk pincéjében lezajlott szörnyűségről.

Franz Polzer ezredes, az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség vezetője csütörtökön elmondta, hogy Josef Fritzl - akit azzal vádolnak, hogy több mint két évtizeden át fogva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyereke született, egy közülük korán meghalt - mérnök lévén sokat barkácsolt a ház körül, és teljességgel hihető: a kertben lévő melléképületből nyíló pincét is saját erejéből, segítség nélkül tette "lakhatóvá", és álcázta úgy, hogy még csak ne is sejthesse senki, mi rejlik az elektromos zárószerkezettel ellátott, részben betonból kiöntött ajtó mögött.

Azzal kapcsolatban, hogy felbukkant egy videofilm, amelyen állítólag Josef Fritzl látható egy thaiföldi nyaralás alkalmából, az ezredes közölte: mivel a 1,7 méter magas, mintegy 60-70 négyzetméter alapterületű, több helyiségből álló, konyhafülkével is felszerelt tömlöcben hűtőszekrény és fagyasztóláda is volt, az oda bezárt Elisabeth és három gyereke akár hetekig is ellehetett apjuk-nagyapjuk gondoskodása nélkül, egyedül az áramszünet jelenthetett volna veszélyt számukra. A rendőrség vizsgálja azt is, vajon a pince ajtaja valóban fel volt-e szerelve olyan berendezéssel - ahogy a vádlott állítja -, amely egy idő után, vagy végszükség esetén önmagától kinyitotta volna a feljáratot.

A bűnügyi rendőrség vezetője merő találgatásnak és méltánytalan feltételezésnek minősítette, hogy Josef Fritzl feleségének fel kellett volna tűnnie, hogy a férje kettős életet folytat: nemcsak őt vezette félre a vádlott, hanem mindenki mást is. A 68 éves asszonynak egyébként - lányához hasonlóan - hét gyereke született a férfitól, ők most 30 és 50 év közöttiek.

A feleséget, a fogságban tartott, most 42 éves Elisabethet és öt gyerekét továbbra is az amstetteni klinikán, a külvilágtól elzárva kezelik. A hatodik gyereket, Kerstint, akinek a betegsége vezetett végső soron az egész ügy kipattanásához, az intenzív osztályon ápolják, állapota súlyos, de stabil. Mivel a gyerekek közül hármat a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is tudtak a házuk alatt, a tömlöcben sínylődő testvéreikről: a családtagok most ismerkednek egymással.

Az orvosok szerint fizikai állapotuk kielégítő - a pincében éltek is kezdik már megszokni a természetes fényt -, de a lelki trauma rendkívül mély nyomot hagyott bennük. Kihallgatásukról egyelőre szó sem lehet, a rendőrség eleve közölte, hogy kizárólag az orvosok és a pszichológusok adhatnak erre engedélyt, mondhatják ki a végső szót.

Egyelőre nem tervezik a tettét lényegében már beismerő, előzetes letartóztatásban lévő Josef Fritzl további kihallgatását sem, a St. Pölten-i államügyészség a jövő hétre tervezi az első beidézést. A gyanúsított ügyvédje azt tanácsolta ügyfelének, hogy több kijelentést ne tegyen a hatóságoknak.

A rendőrség becslése szerint a nyomozás akár hónapokig is eltarthat. Utánajárnak annak is, vajon a férfinak köze lehetett-e egy 17 éves lány 1986-ban történt megöléséhez. Kikérdezik a hatalmas alapterületű, többszintes amstetteni házban - vagy ahogy a sajtó elnevezte: a Rémségek Házában - az utóbbi huszonnégy évben lakott bérlőket, szám szerint több mint száz embert.

A News hírmagazin szerint egyébként az amstetteni "szörnynek" összesen öt ingatlan van a birtokában - az alsó-ausztriai kisvároson kívül Waidhofenben és St. Pöltenben is -, együttes értékük eléri a 2,2 millió eurót.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Az érdekképviseleteket megosztja az 1 millió forintos átlagbér és a 400 ezer forintos minimálbér terve. A munkaadói oldal óvatos, míg a munkavállalók képviselői optimisták. Mindannyian arra hívják fel a figyelmet, hogy tárgyalásokra lesz szükség a bérek kialakítása során a munkaadók, a munkavállalók, illetve a kormány képviselői között. A munkaadók adó- és járulékcsökkentést tartanak szükségesnek, ha ilyen nagyot nőnek a bérek. A Munkástanácsok számításai szerint úgy érhető el 2-3 év alatt a magas bérszint, ha a profithányad csökken és a bérhányad nő a gazdaságban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×