eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem nyugodhat békében: kezdődik a halottszemle Diana ügyében

Több mint tíz évvel Diana hercegnő és Dodi Fayed halála után megkezdődik a halottszemle. A londoni bíróságon 200 jelöltből választják ki azt a 11-et, akik esküdtként dönthetnek az ügyben. A jelölteknek tíz kérdésre kell válaszolniuk, ez alapján döntik el, hogy megfelelnek-e.

Pénteken kezdődik az esküdtek kiválasztása a Diana hercegnő tíz évvel ezelőtti halálának halottszemléjére.

A meghallgatásra mintegy kétszázan jelentkeztek, nekik tíz kérdésre kell válaszolniuk.

A londoni királyi bíróság ez alapján 25-re csökkenti a lehetséges esküdtek számát, végül a tizenegy esküdtet véletlenszerűen választják ki.

A 11 esküdtre nem vár egyszerű feladat: a világ egyik leghíresebb nője halálának körülményeiről kell dönteniük, és minden szavukat óriási figyelem fogja kísérni.

A halottszemlének nevezett eljárás októberben kezdődik, több mint tíz évvel azt követően, hogy Lady Diana és Dodi Fayed életét vesztette a balesetben. Az esküdtek minden héten négy napon keresztül üléseznek, és fél évük van a vizsgálatra.

A brit jog szerint halottszemlét akkor kell tartani, ha egy brit állampolgár külföldön nem természetes okok miatt életét veszíti. Az eljárás során meg kell állapítani, hogy ki volt az áldozat, mikor, hol és hogyan halt meg.

Eredetileg 2004-ben indult volna el a halottszemle, de a hivatalos királyi halottkém, Michael Burgess akkor elhalasztotta az eljárást, hogy megvárják a rendőri vizsgálat lezárultát.

A későbbi halottkém, Elizabeth Butler-Sloss egyedül, esküdtek nélkül akart dönteni, ám ezt Dodi Fayed apja, Mohammed Fayed megtámadta a legfelsőbb bíróságon, így végül mégis esküdtszék elé viszik az 1997-es balesetet.

A 36 éves Diana hercegnő és a 42 éves Dodi Fayed 1997 augusztusában egy párizsi alagútban csapódott falnak autójával, és sofőrjükkel együtt életüket vesztették.

A francia és a brit rendőrség vizsgálata is azt állapította meg, hogy Henri Paul ittasan ült a volán mögé, és ez okozta a tragédiát, ám Mohammed Fayed azt állítja, hogy a párt a brit titkosszolgálat meggyilkolta, mert a hercegnő terhes volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×