eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Eltűntek a legendás bandita csontjai a tömegsírból

Ismét elűnt Ned Kelly: a legendás ausztrál törvényen kívüli csontjait elrabolták egy melbourne-i tömegsírból. Ned Kellyt lólopásért körözték, öccsével két éven keresztül bujdosott a törvény őrei elől, mire elfogták, majd 1880-ban felkötötték.

Ned Kellyt sokan az elnyomottak hősének tartják, mert Robin Hoodhoz hasonlóan szétosztotta a bankrablásból szerzett pénzt a szegények között.

Bandáját Victoria államban zárta körül a rendőrség. Az elkeseredett tűzpárbaj egy teljes napig tartott, a banditák közül egyedül Ned élte túl az összecsapás.

A banditát az egyik melbourne-i börtönben temették el, csontjait később átszállították egy másik fegyintézetbe, ahol tömegsírba kellett volna hantolni.

A pentridge-i börtönt 1997-ben zárták be, a területen most lakóházakat akarnak építeni. Archeológusok azonban hiába kutatták át a tömegsír helyét, nem találtak emberi maradványokat.

Feltételezéseik szerint az ötvenes-hatvanas években tűnhettek el a csontok, amikor csatornáztak.

Ned Kelly csontváza viszont biztosan 1978-ban tűnt el. Ezt azért tudják pontosan, mert a csontvázat - amelyet kivégzése helyén kiállítottak - ekkor vitték át a másik börtönbe.

A kutatók megpróbálják felkutatni a csontokat, amelyek a csatornázás során kiásott földdel együtt egy közeli lezárt bányában lehetnek.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×