eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Daniel Pearl miatt veszett össze Angelina Jolie és Jennifer Aniston

Hosszú idő után Angelina Jolie első "komoly" szerepe lesz az, amikor egy készülő filmben eljátssza az iszlámisták által kivégzett Daniel Pearl újságíró özvegyét. A különböző internetes portálok a héten már beszámoltak azokról a hollywoodi hírekről, hogy eredetileg Jennifer Annistoné lett volna a szerep, ám Brad Pittel való szakítása után volt férje új feleségét kérte fel. De ki is volt Daniel Pearl és miért készítenek filmet a történetéből?

Még friss volt a szeptember 11-i támadások emléke, amikor 2002 telén pakisztáni militánsok túszul ejtették a Wall Street Journal 38 éves újságíróját, Daniel Pearlt.

Az eredetileg Mumbaiban - a volt Bombayben - dolgozó Pearl azért utazott Karacsiba, hogy tényfeltáró riportot írjon a cipős robbantóként elhíresült Richard Reid ázsiai kapcsolatairól, emellett a pakisztáni titkosszolgálat és az Al-Kaida közötti állítólagos kapcsolat ügyében nyomozott.

Halála új fejezetet nyitott

Elfogása és brutális meggyilkolása új fejezetet nyitott az úgynevezett terror elleni háborúban: megjelentek a médiát mesterien kezelő és manipuláló iszlámista szélsőségesek, akik az interneten publikált lefejezésekkel próbálták befolyásolni a térségbe katonákat küldő országok közvéleményét.

A 38 éves Pearl is ennek az újfajta propaganda háborúnak lett az áldozata. Gyilkosai a "Kém-újságíró, zsidó Daniel Pearl lemészárlása" címmel jelentették meg a kivégzésről készült videófelvételt, amely az amerikai és pakisztáni kormány birtokába jutott. Ebből tudtak a hatóságok megbizonyosodni arról, hogy Pearl - akinek szabadon engedéséért egy héten át folytattak kampányt - valóban meghalt.

Tagadta, hogy kém lett volna

Az újságírót fogvatartói a gyilkosságot megelőzően arra kényszerítették, hogy zsidó neveltetéséről és arról beszéljen, hogy szülei milyen szerepet játszottak Izrael állam megszületésében.

Daniel Pearl ugyanakkor a videófelvételen mindvégig tagadta, hogy kém lett volna. Felesége, a francia származású Marianne, akivel párizsi kiküldetése idején találkozott, hét hónapos terhes volt a gyilkosság idején.

Könyv, alapítvány, letartóztatások

Marianne később könyvet írt: Az óriási szív: a férjem, Danny Pearl bátor élete és halála címmel - ezt filmesíti meg most hírek szerint Michael Winterbottom, a Guantanamo rendezője.

Pearl emlékére családja egy alapítványt is létrehozott: ennek weboldalán Danielt igazi világpolgárnak, a kultúrák közötti párbeszéd hívének írják le.

Az FBI a gyilkosság után több ember is letartóztatott, miután sikerült a kinyomoznia, hogy honnan küldték a fogvatartók a követeléseikről szóló emailt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×