eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Blair nemességet osztogatott?

A kiváltságok osztogatásának gyanújával hetek óta folyó rendőrségi vizsgálat Tony Blair közvetlen közelébe ért, miután a Scotland Yard őrizetbe vette, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte Lord Michael Levyt, a Labour első számú adománygyűjtő megbízottját, a kormányfő legközelebbi bizalmasát és teniszpartnerét.

Azóta a kormány két közvetlen tagját, Lord Sainsbury tudományügyi és Ian McCartney kereskedelmi államminisztert is bekérették meghallgatásra. A brit sajtó értesülése szerint a rendőrség a kormányfő beidézését sem zárja ki.

Blair azonban a BBC-nek adott, vasárnap sugárzott interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a munkáspárti kormány bármely tagja kiváltságot vagy nemesi címet pénzért adott volna valakinek.

Szavai szerint nem teljesen közismert, hogy a Lordok Házában van néhány hely, amelyek betöltésére a pártok javasolhatnak támogatókat.

Ez nem kiváltság-osztogatás, a felső kamarába ugyanígy javasolhatnak pártoló tagokat a konzervatívok és a liberális demokraták is - tette hozzá.

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Labour a brit sajtót néhány hete elöntő riportok szerint a tavalyi választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,6 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Jóllehet ez önmagában még nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet cserébe a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártok finanszírozása döntően adományokból történik, elvileg szigorú szabályok alapján.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 80 évvel ezelőtt hozott törvény, amely tiltja, hogy a mindenkori kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson.

Blair a vasárnapi BBC-interjúban gyakorlatilag kizárta, hogy már a Labour idei őszi kongresszusán bejelenti távozását. A miniszterelnök szavaiból az derült ki, hogy még legalább egy évig hivatalában marad, miután kijelentette: a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő évi csúcsértekezletén is ő kívánja Nagy-Britanniát képviselni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×