INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

Másfél milliárd egy önéletrajzért

Infostart

"Szemtanúja volt a legfontosabb történéseknek. Találkozott a legfontosabb játékosokkal. Részt vett a legjelentősebb eseményekben." Alan Greenspan az amerikai jegybankként szolgáló Federal Reserve élén eltöltött közel 19 év után most pénzre váltja emlékeit. Memoárjáért a Penguin állítólag több mint 7 millió dollárt, mintegy másfél milliárd forintot fizet.

Az amerikai pénzügyi élet egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb alakjának az önéletrajzáért egyes hírek szerint 7 millió dollár fölé ment a könyvkiadók licitje. Azt a kiadói jogokat megszerző Penguin nem árulta el, hogy pontosan mennyi is volt nyertes ajánlata.

Alan Greenspan csaknem 19 év után vonult vissza idén januárban a Fed éléről.

A 80 éves pénzügyi szakember az amerikai jegybank elnökeként a világ legnagyobb gazdaságát jó néhány kényes pillanaton vezette át. Ilyen volt 2001. szeptember 11., a tőzsde 1987-es összeomlása és a dotcom-buborék kidurranása 2000-ben.

A volt Fed-elnök mindig is kerülte a reflektorfényt, de soha nem volt a rövid és egyszerű beszédek embere. Egyszer saját magáról mondta: "ha azt hiszik, hogy megértettek, az azért van, mert valamit elrontottam".

Alan Greenspan mellett számos neves üzletember és politikus adta fejét könyvírásra: Warren Buffet milliárdos veterán üzletember, Bill Clinton volt amerikai elnök, felesége Hilary Clinton, és a GE volt elnöke, Jack Welch arca is bestsellerek borítójáról köszön vissza.

Az elemzők között azonban van olyan is, aki megkérdőjelezi: hozhatnak-e akkora sikert egy öreg jegybank-elnök emlékei, ami indokolja a több millió dolláros szerződést.

A kritikák azonban valószínűleg nem izgatják túlságosan Alan Greenspant. Az írás mellett az amerikai kincstár tiszteletbeli tanácsadójaként dolgozik, Greenspan Associates néven létrehozta saját tanácsadó cégét, és beszédeket is tart rendezvényeken.

"Alan Greenspan 18 és fél éven át ült az egyik legfontosabb intézmény élén. Szemtanúja volt a legfontosabb történéseknek. Találkozott a legfontosabb játékosokkal. Részt vett a legjelentősebb eseményekben." - mondja róla jogi képviselője, Robert Barnett.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018