eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Good bye mérföld, hello kilométer?

Nagy-Britanniának a közlekedési tábláknál is át kell állnia a metrikus rendszerre, vagyis a mérföldet jelző tábláknak menniük kell, és jöhetnek a kilométerek. A táblákat ráadásul még a 2012-es londoni olimpia előtt le kell cserélni, nehogy visszamaradott ország látszatát keltse az Egyesült Királyság - véli egy új jelentés. A kormányzat azonban nem akar költeni a táblacserére.

A UK Metric Association, vagyis a Brit Metrikus Egyesület arra kéri a kormányt, hogy szabjon határidőt a félmilliónyi, sebességhatárt és távolságot jelző közlekedési tábla lecserélésére.

A szervezet szerint nem csak a külföldiek közlekedését könnyítené meg a lépés, ami az olimpia idején igencsak fontos szempont lesz, de a britekre is jótékony hatással volna, hiszen erősítené a metrikus rendszerben való gondolkodást.

Nagy-Britannia még 1965-ben kezdte meg az áttérést a metrikus rendszerre. A közlekedési táblák cseréjét eredetileg 1973-ra  irányozták elő.

A mérföldeket jelző táblák azonban még ma is a helyükön vannak. A kormányzat szerint részben azért, mert túlságosan sokba, mintegy 750 millió fontba kerülne a csere, másrészt azért, mert úgy vélik: az idősebb vezetők nehezen állnának át, és ez balesetekhez vezetne.

A metrikus rendszer használatát ösztönző társaság szerint azonban Írország példája mindkét érvet cáfolja. A "szomszédos" ország egy évvel ezelőtt váltott.

Az ottani költségek alapján a szervezet úgy becsüli, hogy 80 millió fontból kijönne Nagy-Britanniában a táblacsere. Írországi adatok szerint egyetlen súlyosabb balesetet sem okozott a váltás.

A kérés azonban úgy tűnik, egyelőre süket fülekre talál. Az illetékes hivatal ugyanis még csak nem is tervezi a táblacserét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×