eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Így áll a legnagyobb ellenzéki erő címért folytatott verseny

A Medián legújabb felmérése szerint kis mértékű elbizonytalanodás tapasztalható a Fidesz-szavazók körében, de továbbra sem az a kérdés, hogy a kormánypártok a legesélyesebbek-e a győzelemre, hanem hogy megszerzik-e a kétharmadot vagy sem.

A teljes népességre vetítve 2 százalékpontos csökkenést mutatott ki a Fidesz esetében a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet – mondta az InfoRádiónak Hann Endre, a szervezet ügyvezető igazgatója. A nagyobbik kormánypártnak 37, a Jobbik 13, az MSZP 8, a DK 6, az LMP 5 százalékos támogatást tudhat magáénak. A többi párt – Momentum, Együtt, Kétfarkú Kutyapárt, Magyar Munkáspárt – 1-2 százalékon áll.

30-ról 26 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek nincs pártjuk, tehát a kampánykezdet máris lendített az elkötelezettségen – emelte ki az intézetvezető. A felmérés szerint a teljes népesség 56 százaléka biztos szavazó, és állítja, hogy április 8-án elmegy szavazni. A Fidesz-szavazók körében különösen kimagasló ez az arány, bár novemberhez képest néhány százalékponttal csökkent. Ez nem azt jelenti – tette hozzá a szakértő –, hogy komoly visszaesés következett be a támogatottságban, csupán hajszálrepedés történt a mozgósíthatóságban, elkötelezettségben. Fidesz választani tudó biztos szavazók körében 60-ról 53 százalékra csökkent a párt támogatottsága.

Hann Endre szerint az áprilisi választás nagy kérdései, hogy lesz-e kétharmados többsége a Fidesznek, hány párt jut be, valamint a kisebb pártok közül jut-e még be valamelyik a parlamentbe. Ezek alakulásában fontos szerepe lesz a választópolgárok mozgósításának, aktivizálásának.

A legnagyobb ellenzéki erő címért folytatott versenyben a Jobbik mellé felzárkózni látszik az MSZP-Párbeszéd listás szövetsége. Ez főként annak köszönhető, hogy a két párt közös miniszterelnök-jelöltet állított Karácsony Gergely személyében, aki két hónap alatt nagyságrendekkel nagyobb ismertségre és népszerűségre tett szert.

A válaszadók 49 százaléka vágyik a kormányváltásra, 42 százalék pedig a Fidesz-KDNP további regnálását kívánja – emelte ki a Medián ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×