Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 28. vasárnap Kamilla
Nyitókép: visitbalaton365.hu

Édes újdonság a Balaton életében – hamarosan élvezhetjük

Első alkalommal hirdette meg a Balaton sütije versenyt a VisitBalaton365 és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. A Balaton hivatalos édességéhez olyan helyi termékeket, alapanyagokat kell felhasználni, mint a szürkebarát, a füge vagy a mandula. A nagyközönség október 12-én, a badacsonyi Füge Fesztiválon kóstolhatja meg a nyertes sütiket, amelyek utána a cukrászdák kínálatába is bekerülnek – ismertette az InfoRádióban Princzinger Pétert, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője.

Tíz magyar közül kilenc számára a Balaton egyet jelent a nyárral, a strandolással, a napsütéssel, de a Balaton nem csak nyáron, hanem ősszel, télen és tavasszal is látogatható és a turisztikai szervezetek is a nyári szezonon túli időszak népszerűsítésére törekszenek. A Balaton gasztronómiai értékei – fagyija, bora strandétele – mind ismert már, de hamarosan megismerkedhetünk a Balaton sütijével is, amit először versenyen választanak ki a szakemberek.

Első alkalommal egy hévízi cukrászvállalkozás készítette el a Balaton sütijét – mondta el az InfoRádióban a VisitBalaton365 ügyvezetője. „Nagyon népszerű volt a kezdeményezése, ezért elhatároztuk, hogy a következő évben már egy pályázati versenyfelhívás keretében hívjuk fel a balatoni cukrászatokat, cukrászmestereket, hogy alkossák meg azokat a kreációkat, amik szerintük jól képviselnék a Balatont” – idézte fel az ötlet előzményeit Princzinger Péter.

Olyan desszert-pályázatokat várnak, amelyek a Balaton régióra jellemző alapanyagokból készülnek. „Gondolhatunk a jellemző szőlőfajtákra és borokra, mint az olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát, szezonális gyümölcsökre, mint az őszibarack, málna, füge, akár az itt termő csonthéjasokra, mandulára, dióra, mogyoróra” – sorolta. Három kategóriában pályázhatnak a cukrászok. Az első a Balaton sütije, amit később az ország több cukrászdájában is meg lehet majd kóstolni. A második kategória a minden mentes Balaton sütije, a harmadik pedig a Balatoni Junior Cukrásztanulók versenye, ahol egyéniben vagy csapatban mutatkozhatnak be a fiatalok.

Irány Badacsonytomaj

Szeptember 22-ig jelentkezhetnek azok a cukrászatok, cukrászmesterek a receptjeikkel, akik részt szeretnének venni a versenyben. „Szeptember 29-én, nem nyilvános eseményen választjuk ki a Balaton sütijét” – mondta. A Magyar Cukrász Ipartestület munkatársaival közösen, többségében szakemberekből álló zsűri fogja megkóstolni a süteményeket. A nyilvános bemutató Badacsonytomajban, a Füge Fesztivál utolsó napján, október 12-én lesz, amikor első alkalommal lehet bárkinek megkóstolni a győztes alkotásokat.

A versenyfelhívás feltétele, hogy a pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a győztes finomságok receptjeit más cukrászdáknak is átadják. Így a verseny eredményhirdetése után két-három héttel meg lehet majd kóstolni a díjazott sütiket a Balatonon kívüli cukrászdákban is.

A VisitBalaton365 ügyvezetője kitért arra is, hogy fontos küldetésük megerősíteni a vállalkozókat abban: ne csak a nyári szezonban tartsanak nyitva, elérhetőnek kell lenniük ahhoz, hogy a vendégeket a térségbe csábítsák. „Tavaly elvégeztünk egy felmérést arról, hogy hány vendéglátó és szállásadó szolgáltató tart nyitva egész évben. Ezeket adatbázisba szerveztük és elérhetőek a vizitbalaton365.hu honlapján. Több mint 1500 szolgáltató várja a vendégeket ősszel is és télen is, ezek között húsz-harminc cukrászdát találni” – ismertette Princzinger Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

India öles léptekkel zárkózik fel a fejlett országokhoz. Ebben nemcsak a kedvező gazdaságföldrajzi és a még mindig kedvező demográfiai adottságok segítik, hanem az úgynevezett jó kormányzás is: a kormányzat szisztematikusan támogatja a hazai gyártást, stabilizálja a szabályozási kereteket, és egyszerűsíti az adózást, ráadásul a belső fogyasztói bázis is gyorsan nő. Bár a kilátások jók, kockázatok továbbra is vannak, és ezekre a befektetőknek is figyelniük kell.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×