Gondot okoz idén a szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás, amelynek következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret - közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
A fóliás termesztésből származó szamóca május első hetében jelent meg a piacon, a szabadföldi gyümölcs szedése pedig május 15-20. között kezdődött.
A fóliás termés átlagos, a takart állományokat hatékonyan sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, a szabadföldi termésben viszont jelentős fagykárok tapasztalhatók: térségtől függően 40-80 százalék közötti a terméskiesés.
Az időjárási viszontagságok miatt a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be.
A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számítanak, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám – olvasható az összegzésben.
Jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát. A gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára.
Az import szamóca az idén is szerepel a boltok kínálatában, a hazai termesztésű gyümölcs azonban beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt - fogalmazott közös közleményében a kamara és a FruitVeB.