eur:
394.16
usd:
356.86
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központi tanévnyitó ünnepségén Budapesten 2023. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Balázs az NKE évnyitóján: a tudományosság és az önművelés nem elég

Egyebek mellett kijelentette, "kötelességünk megőrizni az olyan hagyományainkat", mint a haza szeretete, szolgálata.

Olyan egyetemekre van szükség, melyek egyrészt kielégítik a tudás egyetemességének és a tudomány szabadságának az igényét, másrészt elfogadják azt, hogy létezik olyan igazság, amit az egyetemen lehet elsajátítani, harmadrészt pedig azt a szemléletet közvetítik, hogy a szabadság, a tudás egyetemessége és igazi értelme mindig a közösségért végzett munkában, a közösen vallott értékek iránti elköteleződésben nyilvánul meg - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitóján.

Orbán Balázs egyebek mellett kijelentette, "kötelességünk megőrizni az olyan hagyományainkat", mint a haza szeretete, szolgálata.

Hozzátette: tévesek azok a liberális érvelések, amelyek szerint nincs magyar tudomány, hanem csak egyetemleges, a hagyományos családmodell vagy a vallás pedig csak az elnyomás eszköze; tévesek, mert értékvállalások nélkül, közösség iránti elköteleződés nélkül nincs tudomány sem.

Kitért arra is:

a legnagyobb felfedezések, a legeredetibb gondolatok mindig akkor születtek, amikor egy adott közösség konkrét problémáját akarták megoldani.

A legjobb tudósok mindannyian azt vallották, hogy a saját közösségük, a saját nemzetük olyan érték, amit meg kell őrizni, és ezért tudományos erőfeszítéseket kell tenni - fűzte hozzá, hangsúlyozva: e nélkül az ethosz nélkül az egyetem nem lenne más, mint diplomagyár.

A haza szolgálatában - idézte az NKE mottóját a miniszterelnök politikai igazgatója, megjegyezve: világszerte megfigyelhető a konzervatív értékek relativizálása, a kulturális elnyomás.

Deli Gergely rektor kiemelte: a haza szolgálata túlmutat a hagyományos értelemben vett munkahelyi kötelezettségeken, a közösség és a közjogi rend iránti feltétlen elkötelezettséget jelenti.

A hivatás felelősségteljes gyakorlása mellett magában foglalja a hazai értékek, a kultúra és a hagyományok ápolását is - tette hozzá.

A rektor az NKE nevében megköszönte a különféle nemzetközi versenyeken kiváló eredményt elérő hallgatók, illetve az egyetemhez kötődő, a párizsi olimpián részt vevő sportolók munkáját.

Kovács László, az NKE tudományos rektorhelyettese külön köszöntötte az intézmény doktorandusz hallgatóit.

A vezérőrnagy beszámolója szerint a most induló tanévben több mint százan kezdik meg felkészülésüket a tudományos fokozatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×