eur:
393.6
usd:
354.16
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Az északi országrészben enyhült az aszály

Továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály van az ország kétharmadában.

Az elmúlt egy hétben többször, többfelé voltak záporok, az ezekből lehulló csapadék azonban csak az északi országrészben enyhítette számottevően a hetek óta tartó szárazságot, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, a lehullott csapadék mennyiségében nagy területi különbségek voltak: a leggyakrabban Budapest tágabb térségében esett. A Dunántúl északi, északkeleti tájain valamint az Északi-középhegység nyugati felén nagy területen 20-60 milliméter közötti mennyiség esett, az Alföldön és a Dunántúlon is többfelé mértek 5-15 millimétert, de az Alföld északkeleti és déli tájai szinte teljesen szárazon maradtak.

A talaj felszín közeli része az elmúlt egy hét záporai által akár többször is érintett területeken alaposan átnedvesedett, és akár a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a fél méternél mélyebb talajréteg azonban országszerte kritikusan száraz. Súlyos vagy nagyfokú aszály az ország területének mintegy 60 százalékán tapasztalható.

A hőmérséklet az elmúlt napokban is 3-6 Celsius-fokkal magasabb volt az ilyenkor szokásosnál, a hét első felében a Dunántúl északi és nyugati tájain 30 fok alatti csúcsértékeket mértek, míg máshol jellemzően 32-37 fokig melegedett a levegő.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó- és a kukoricaállományok a növényszáradás fázisában járnak. Hozzátették: lassan időszerűvé válik az őszi káposztarepce vetése is, amihez a talaj nedvességviszonyai csak az északi országrészben kielégítőek, az Alföld jelentős részén azonban igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

Az előrejelzés szerint a következő napokban napos, száraz, meleg idő lesz, a hét végéig csapadékra egyáltalán nincs esély, a talajok tovább száradnak, az aszály területi kiterjedése és mértéke pedig nőni fog.

Címlapról ajánljuk
Fekete Rajmund az Arénában: éles lett az elnökjelölti csata, már a demokraták is migrációellenes kampányt folytatnak

Fekete Rajmund az Arénában: éles lett az elnökjelölti csata, már a demokraták is migrációellenes kampányt folytatnak

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján jelenleg három csatatér államban is 5-6 százalékos előnyre tett szert Kamala Harris, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje Donald Trumppal szemben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója. A történész szerint a bevándorlás lesz a fő témája a kampánynak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
Beszédes adat érkezett, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Beszédes adat érkezett, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Bizonytalan hangulatban telik a kereskedés az európai és a tengerentúli tőzsdéken is, a befektetők már az amerikai jegybankelnök holnapi beszédét várják. A Jackson Hole-ban megrendezett konferencián fog beszélni Jerome Powell a monetáris politikai kilátásokról, a mostani megszólalás azért lesz különösen fontos, mert jelenleg nagy a piaci bizonytalanság a kamatpályával kapcsolatban. A délutáni adatok alapján bár az amerikai üzleti aktivitás augusztusban négy hónapos mélypontra süllyedt, de a vállalatok továbbra sem tudják áthárítani a magasabb árakat a fogyasztókra, ez pedig összességében növeli annak valószínűségét, hogy az infláció az elkövetkező hónapokban is csökkenő tendenciát mutathat. Az adat segítheti eloszlatni a közeljövő recessziós félelmeit is, ennél fogva a markáns kamatvágások szükségessége is megkérdőjeleződik, erre reagálnak is a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×