Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 28. vasárnap Kamilla
Nyitókép: Unsplash.com

Szabi pék: a kenyér ügye ma már a tiszta élelmiszerről is szól

"Az ország pékje" szerint a kézműves pékségek térnyerése általában is jó hatással volt a hazai pékszakmára, és ma már számos nagyüzemi pékségben is jobb minőségű kenyerek sülnek. Az augusztus 20-i Kenyérlelke fesztivál apropóján minderről Szabadfi Szabolcsot, "Szabi péket" kérdezte az InfoRádió, aki beszélt a kovászos kenyér jótékony hatásairól is.

"Biztos, hogy nem fog tőle fájni a hasunk, ez száz százalék. Ez egy hosszan megfermentált, kovász segítségével érlelt tészta, aminek a feldolgozása a szervezetünk számára jóval könnyebb, jóval egyszerűbb, gyakorlatilag nem okoz semmiféle bélbetegséget, csak akkor, ha ezzel már korábban is valaki rendelkezett. Úgyhogy igaziból rettentő pozitív hatása van" – mondta el az ország új kenyeréről az InfoRádióban "Szabi pék", vagyis Szabadfi Szabolcs.

Megérti, hogy először még kétkedve fogadták az emberek, mivel sötétebb a kenyér, de a kóstolás után pozitív visszajelzések érkeztek hozzá.

"Valójában az a visszajelzés, hogy megsütöttem otthon a kenyeremet, és innentől kezdve én már semmilyen bolti kenyeret nem fogok megvásárolni, csakis a saját magam által megsütöttet, vagy elmegyek egy kézműves pékségbe, és ott is keresem az igazi kovászos kenyeret" – mondta az általános hozzáállásról.

Hogy mi késztette arra a Covid időszakában, hogy egy egész országot megtanítson sütni, arról elmondta, azt szerette volna, hogy mindenki tapasztalja meg a saját bőrén, hogy milyen egy kovászos kenyeret elkészíteni, és kóstolja meg a saját maga által elkészített kenyeret.

"Hogy legyen róla fogalma, és legyen összehasonlítási alapja a boltban vásárolt kenyerekhez képest, hogy mi a különbség, döntse el maga, hogy melyik ízlik neki jobban, és utána pedig hasznosítsa ezt a tudást saját maga és a családja örömére. Ezt a tudást akartam ingyen és bérmentve átadni" – részletezte.

Szerinte a házi kenyér fejlődik az országban, a múlt és a jövő is ez.

A Kenyérlelke Fesztivál – mint hozzátette – sokban előreviheti a kézműves pékségek ügyét, rengeteg pékség kiállító lesz, panelbeszélgetések kerülnek sorra különböző témákban:

  • frissen nyitott kispékségek nehézségei
  • alapanyag-beszerzési helyzet
  • edukáció: mit okoz a kovászos kenyér fogyasztása, miért fontos a tiszta élelmiszer.

A mostani már a tizedik Kenyérlelke Fesztivál lesz, az idei Budajenőn, ezáltal ez egy "szakmaibb" fesztivál lesz pékek, gazdák, molnárok, termelő barátok bevonásával, a kenyér ügyét tehát tágabb kontextusban, a tiszta élelmiszer témáján belül bemutatva, tárgyalva.

A világ Szabadfi Szabolcs szerint nagyot változott, 12 éve még nem jelentett konkurenciát a kézműves kenyér a sarki boltinak, de az élet visszaigazolja a kézműves pékségek munkáját: "Ha valaki ilyen elánnal, ilyen odafigyeléssel, ilyen válogatott alapanyagból, hosszú érleléssel elkészíti a pékáruját, akkor ezt a vevők meg fogják hálálni. Minden péknek célja kell legyen ebben az országban, hogy tisztességes, jó minőségű pékárut adjon ki a kezéből, és nagy ráhatással voltunk akár az iparra is, és szerintem Magyarországon mindenhol javuló tendenciát mutat a pékáruk minősége."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

India öles léptekkel zárkózik fel a fejlett országokhoz. Ebben nemcsak a kedvező gazdaságföldrajzi és a még mindig kedvező demográfiai adottságok segítik, hanem az úgynevezett jó kormányzás is: a kormányzat szisztematikusan támogatja a hazai gyártást, stabilizálja a szabályozási kereteket, és egyszerűsíti az adózást, ráadásul a belső fogyasztói bázis is gyorsan nő. Bár a kilátások jók, kockázatok továbbra is vannak, és ezekre a befektetőknek is figyelniük kell.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×