"Biztos, hogy nem fog tőle fájni a hasunk, ez száz százalék. Ez egy hosszan megfermentált, kovász segítségével érlelt tészta, aminek a feldolgozása a szervezetünk számára jóval könnyebb, jóval egyszerűbb, gyakorlatilag nem okoz semmiféle bélbetegséget, csak akkor, ha ezzel már korábban is valaki rendelkezett. Úgyhogy igaziból rettentő pozitív hatása van" – mondta el az ország új kenyeréről az InfoRádióban "Szabi pék", vagyis Szabadfi Szabolcs.
Megérti, hogy először még kétkedve fogadták az emberek, mivel sötétebb a kenyér, de a kóstolás után pozitív visszajelzések érkeztek hozzá.
"Valójában az a visszajelzés, hogy megsütöttem otthon a kenyeremet, és innentől kezdve én már semmilyen bolti kenyeret nem fogok megvásárolni, csakis a saját magam által megsütöttet, vagy elmegyek egy kézműves pékségbe, és ott is keresem az igazi kovászos kenyeret" – mondta az általános hozzáállásról.
Hogy mi késztette arra a Covid időszakában, hogy egy egész országot megtanítson sütni, arról elmondta, azt szerette volna, hogy mindenki tapasztalja meg a saját bőrén, hogy milyen egy kovászos kenyeret elkészíteni, és kóstolja meg a saját maga által elkészített kenyeret.
"Hogy legyen róla fogalma, és legyen összehasonlítási alapja a boltban vásárolt kenyerekhez képest, hogy mi a különbség, döntse el maga, hogy melyik ízlik neki jobban, és utána pedig hasznosítsa ezt a tudást saját maga és a családja örömére. Ezt a tudást akartam ingyen és bérmentve átadni" – részletezte.
Szerinte a házi kenyér fejlődik az országban, a múlt és a jövő is ez.
A Kenyérlelke Fesztivál – mint hozzátette – sokban előreviheti a kézműves pékségek ügyét, rengeteg pékség kiállító lesz, panelbeszélgetések kerülnek sorra különböző témákban:
- frissen nyitott kispékségek nehézségei
- alapanyag-beszerzési helyzet
- edukáció: mit okoz a kovászos kenyér fogyasztása, miért fontos a tiszta élelmiszer.
A mostani már a tizedik Kenyérlelke Fesztivál lesz, az idei Budajenőn, ezáltal ez egy "szakmaibb" fesztivál lesz pékek, gazdák, molnárok, termelő barátok bevonásával, a kenyér ügyét tehát tágabb kontextusban, a tiszta élelmiszer témáján belül bemutatva, tárgyalva.
A világ Szabadfi Szabolcs szerint nagyot változott, 12 éve még nem jelentett konkurenciát a kézműves kenyér a sarki boltinak, de az élet visszaigazolja a kézműves pékségek munkáját: "Ha valaki ilyen elánnal, ilyen odafigyeléssel, ilyen válogatott alapanyagból, hosszú érleléssel elkészíti a pékáruját, akkor ezt a vevők meg fogják hálálni. Minden péknek célja kell legyen ebben az országban, hogy tisztességes, jó minőségű pékárut adjon ki a kezéből, és nagy ráhatással voltunk akár az iparra is, és szerintem Magyarországon mindenhol javuló tendenciát mutat a pékáruk minősége."