eur:
395.28
usd:
368.41
bux:
0
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest, 2021. március 29. Az 1924-ben átadott Gubacsi híd, amely a Csepel-sziget egyik fővárosi átkelője, a Ráckevei-Dunán át köti össze Pesterzsébetet, Csepellel. A rácsos gerendaszerkezetű ikerhídon a közúti közlekedés számára van fenntartva az egyik hídtest, a másikon pedig vasúti pálya és kétirányú kerékpárút kapott helyet. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Rendkívüli szigorítás lép életbe az egyik fővárosi hídon

A Csepel-sziget északi részén Budapest XXI. és XX. kerületét összekötő Gubacsi híd állapota az utóbbi években sokat romlott, így a korábbi üzemengedély június 30-ig volt érvényben. Emiatt a hídon a közelmúltban terheléses vizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, a híd alkalmas-e június 30-a után is a vasúti közlekedésre.

A jelentős vasúti teherforgalmat bonyolító Gubacsi híd eredeti szerkezetét 1923–1924 között építették, majd a második világháborút követően 1947-ben építették újjá. Mára azonban a híd állapota nagyon sokat romlott, statikai értelemben elöregedett, így egyre sürgetőbbé vált a felújítás.

A híd rossz állapota miatt 2020-ban 5 kilométer/órás sebességkorlátozást és 18-20 tonnás súlykorlátozást vezettek be a keresztülhaladó vasúti szerelvények számára, de a szakértők szerint a valódi megoldást egy új híd építése jelentené.

Mivel a felújítás időpontja kérdéses, egy terheléses vizsgálat alapján nézték meg, hogy a jelenlegi állapotában üzemeltethető-e továbbra is a híd. A vizsgálati eredményt a Portfolio megkeresésére osztotta meg az állami vasúttársaság, miszerint a júniusi állapotfelmérés és terheléses célvizsgálat eredményei, valamint a szakértői nyilatkozat alapján

a Gubacsi hídon június 30-a után is tovább közlekedhet a vasúti forgalom, de csak a korábbinál szigorúbb feltételek mellet.

E feltételek magukban foglalják az 5 km/órás sebességkorlátozás maradéktalan betartását és azt, hogy a jövőben már 2 havonta kell állapotfelmérést végezni – tette hozzá a MÁV.

A hidat használó vasúttársaságok tájékoztatást kaptak arról is, hogy a hídon a sebesség- és tengelyterhelésmérő berendezések teljesértékűen üzemelnek, így a MÁV folyamatosan monitorozni fogja, hogy minden vasúttársaság betartja-e a szabályokat. E szabályok megsértése szankciókat, végső soron a hídról való kizárást is maga után vonhatja.

A hossztartók tehermentesítését célzó ideiglenes megerősítésnek legkésőbb az idei év, azaz 2024 végéig meg kell valósulnia, ezt követően – a kéthavonkénti vizsgálatnál – részletesebb állapotfelmérést, valamint kiterjesztett próbaterhelést is végeznek majd a szakemberek. A jövő évi közlekedésről csak ezeket követően születhet döntés - hangsúlyozta a vasúttársaság.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×