eur:
395.09
usd:
368.17
bux:
0
2024. július 2. kedd Ottó
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője beszél a kormánypártok országjáró fórumán Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ 2024. május 31-én.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Cicaharcot lát Deutsch Tamás, két nevet is megemlített

Háborúpárti együttműködés jött létre a baloldalivá vált Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok között - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az EP-választások utáni fejleményekről szólva a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A politikus a műsorban arról is beszélt, hogy ha magyar belpolitikában "cicaharc" alakult ki Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc, a Tisza Párt és a DK között, ugyanakkor az európai politikában szoros koalíciós együttműködés van közöttük. A Tisza Párt az Európai Néppártban, a DK megmaradt két képviselője az európai szocialistáknál politizál, és a két frakció között "testvéri együttműködés" van.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, a néppárt, a szocialisták és a liberálisok együttműködése háborúpárti. A választók az EP-választáson azt akarták, hogy az európai politika békepárti politikává váljon, és ezt felülírja ez a háborúpárti koalíció - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, mennyire lesznek együttműködőek a tagállamok Magyarország július 1-jén kezdődő soros EU-elnökségének idején, azt válaszolta, kettősség fogja jellemezni az előttünk álló hat hónapot.

Úgy fogalmazott, egyrészt várható

"nagyon hangos vonyítás, lármázás politikai, ideológiai okokból Magyarországot gyalázó megnyilatkozásokkal",

és ennek lehet, hogy az egyik kitüntetett helye az Európai Parlament lesz.

Ugyanakkor a dolgok érdemét tekintve a magyar elnökségnek 26 tagállam által konszenzusosan támogatott programja van, amely a 2011-es első magyar elnökség programjához hasonlóan jól előkészített és magas színvonalú - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×