eur:
394.95
usd:
368.58
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Unsplash

Nemzeti Anyatejbankot hoz létre a kormány

A terv szerint a leendő anyatejbankok országszerte egységes rendszerben lesznek elérhetők, a népszerűsítő kampány mellett a donorok javadalmazásáról sem feledkeznek meg.

Az Anyatej Bank létrehozásának tervéről először a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek tavaly májusban. Hat hónapig anyatejjel érdemes és kell táplálni a gyermekeket - fogalmazott a lapnak Beneda Attila. Ezt a szülők is így gondolják. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért korábbi felmérése szerint 10-ből 8 magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbaba számára.

"Amikor választani kell a tápszer és az anyatej között, akkor az elsöprő többség mindenképpen az anyatejre szavaz, mindössze 1 százalék azoknak az aránya, akik szerint a tápszer jó" - mondta az intézet elnöke, Fűrész Tünde az InfoRádióban. Elmondta,

a magyarok nagy többsége egyetért azokkal az állításokkal, hogy az anyatej minden cseppje kincs, és hogy az anyatejjel táplált kisbabák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak.

A kutatás szerint a szoptatás az anya és a gyermek kapcsolatára is jótékony hatással van - tette hozzá Fűrész Tünde. Elmondása szerint Kopp Mária, az intézet névadója bebizonyította kutatásai során, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolat az első hetekben-hónapokban alakul ki, aminek a szoptatás is fontos része.

Az intézet elnöke szerint a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolatot, a köztük lévő ősbizalom kialakulását nagyban elősegíti, ha az édesanya tudja szoptatni a kisbabáját.

Sok édesanya azonban az önhibáján kívül nem képes erre, ezért nekik donorokra van szükségük. Az anyatejet leadó nők száma azonban az elmúlt években fokozatosan csökkent, ezért a kormány most létrehozza a Nemzeti Anyatejbankot.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint országszerte lesznek anyatejgyűjtő állomások, egységes informatikai rendszert alakítanak ki, megemelik a donorok adómentes javadalmazásának összegét és kampányt indítanak az anyatej-leadás népszerűsítésére. A részletszabályokat a Belügyminisztériumnak, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak kell kidolgoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×