eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Unsplash

Nemzeti Anyatejbankot hoz létre a kormány

A terv szerint a leendő anyatejbankok országszerte egységes rendszerben lesznek elérhetők, a népszerűsítő kampány mellett a donorok javadalmazásáról sem feledkeznek meg.

Az Anyatej Bank létrehozásának tervéről először a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek tavaly májusban. Hat hónapig anyatejjel érdemes és kell táplálni a gyermekeket - fogalmazott a lapnak Beneda Attila. Ezt a szülők is így gondolják. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért korábbi felmérése szerint 10-ből 8 magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbaba számára.

"Amikor választani kell a tápszer és az anyatej között, akkor az elsöprő többség mindenképpen az anyatejre szavaz, mindössze 1 százalék azoknak az aránya, akik szerint a tápszer jó" - mondta az intézet elnöke, Fűrész Tünde az InfoRádióban. Elmondta,

a magyarok nagy többsége egyetért azokkal az állításokkal, hogy az anyatej minden cseppje kincs, és hogy az anyatejjel táplált kisbabák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak.

A kutatás szerint a szoptatás az anya és a gyermek kapcsolatára is jótékony hatással van - tette hozzá Fűrész Tünde. Elmondása szerint Kopp Mária, az intézet névadója bebizonyította kutatásai során, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolat az első hetekben-hónapokban alakul ki, aminek a szoptatás is fontos része.

Az intézet elnöke szerint a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolatot, a köztük lévő ősbizalom kialakulását nagyban elősegíti, ha az édesanya tudja szoptatni a kisbabáját.

Sok édesanya azonban az önhibáján kívül nem képes erre, ezért nekik donorokra van szükségük. Az anyatejet leadó nők száma azonban az elmúlt években fokozatosan csökkent, ezért a kormány most létrehozza a Nemzeti Anyatejbankot.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint országszerte lesznek anyatejgyűjtő állomások, egységes informatikai rendszert alakítanak ki, megemelik a donorok adómentes javadalmazásának összegét és kampányt indítanak az anyatej-leadás népszerűsítésére. A részletszabályokat a Belügyminisztériumnak, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak kell kidolgoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×