eur:
397.77
usd:
371.86
bux:
71413.51
2024. június 27. csütörtök László
vendégmunkás fülöp-szigetek   Fun diverse male and female distribution warehouse workers take selfie while on break.
Nyitókép: SDI Productions/Getty Images

Már több filippínó és vietnámi vendégmunkás jön Magyarországra, mint román vagy szlovák

A legtöbb külföldi munkavállaló a feldolgozóiparban kap állást. Az összes Magyarországon dolgozó külföldi száma pedig elérte a százezret a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint.

Elérte a százezret a Magyarországon hivatalosan bejelentett külföldi munkavállalók száma – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján.

A jegybank kimutatása szerint a legtöbb vendégmunkás – mintegy 20 ezer – Ukrajnából érkezett, de egyre többen próbálnak szerencsét hazánkban Ázsiából is, a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra emelkedett az arányuk. Ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna után már nem Szlovákiából (7500 fő) és Romániából (6800) jön a legtöbb külföldi dolgozó, hanem a Fülöp-szigetekről (9400) és Vietnámból (8400).

A filippínó munkavállalók száma 139, míg a vietnámiaké 110 százalékkal nőtt egy év alatt.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Magyarországon dolgozó külföldiek közül 39 ezren a feldolgozóiparban kaptak munkát. Mintegy tízezren a járműgyártásban helyezkedtek el, több mint ötezren – köztük az akkumulátorgyári munkások – pedig különböző villamosberendezéseket készítő cégeknél tevékenykednek. Szintén nagyjából ötezer külföldi dolgozik elektronikai termékeket gyártó cégeknél, és több mint tízezren a kereskedelemben – például futárként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×