eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
vendégmunkás fülöp-szigetek   Fun diverse male and female distribution warehouse workers take selfie while on break.
Nyitókép: SDI Productions/Getty Images

Már több filippínó és vietnámi vendégmunkás jön Magyarországra, mint román vagy szlovák

A legtöbb külföldi munkavállaló a feldolgozóiparban kap állást. Az összes Magyarországon dolgozó külföldi száma pedig elérte a százezret a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint.

Elérte a százezret a Magyarországon hivatalosan bejelentett külföldi munkavállalók száma – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján.

A jegybank kimutatása szerint a legtöbb vendégmunkás – mintegy 20 ezer – Ukrajnából érkezett, de egyre többen próbálnak szerencsét hazánkban Ázsiából is, a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra emelkedett az arányuk. Ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna után már nem Szlovákiából (7500 fő) és Romániából (6800) jön a legtöbb külföldi dolgozó, hanem a Fülöp-szigetekről (9400) és Vietnámból (8400).

A filippínó munkavállalók száma 139, míg a vietnámiaké 110 százalékkal nőtt egy év alatt.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Magyarországon dolgozó külföldiek közül 39 ezren a feldolgozóiparban kaptak munkát. Mintegy tízezren a járműgyártásban helyezkedtek el, több mint ötezren – köztük az akkumulátorgyári munkások – pedig különböző villamosberendezéseket készítő cégeknél tevékenykednek. Szintén nagyjából ötezer külföldi dolgozik elektronikai termékeket gyártó cégeknél, és több mint tízezren a kereskedelemben – például futárként.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×