eur:
396.92
usd:
371.31
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Magyar Péter, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épületében tartott sajtótájékoztatón 2019. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Súlyos következményei lehetnek Magyar Péter ATV-s kivonulásának

Az ATV munkatársainak a felekezeti hovatartozásáról szóló bejegyzése vétség lehet, az ügyben már feljelentés is született. Megszólalt a MÚOSZ elnöke és Deutsch Tamás is az ügyben.

Hétfő este Magyar Péter kivonult az ATV Egyenes beszéd című műsorából, miután a műsorvezető, Rónai Egon azt mondta neki, hogy álláspontjuk szerint valótlan állításokat tett a csatornáról. A Tisza Párt alelnöke korábban szóvá tette, hogy nem hívták be az ATV műsorába. A hétfői adásban Rónai egy dossziét adott át Magyarnak, amelyben összegyűjtötték a náluk történt eddigi szerepléseit. Később a csatorna a honlapján közzétette azokat az üzenetváltásokat is, amelyek véleményük szerint az igazukat bizonyítják – írja az Index.

A Tisza Párt alelnöke hétfő este Facebook-posztban reagált a történtekre, majd másfél órával később közzétett egy újabb bejegyzést, amelyben többek között azt írta: "Abban hibáztam, hogy elhittem, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Többet nem fog előfordulni."

Ezután megosztott „néhány információt” az ATV-ről, annak tulajdonosáról, Németh Sándorról, a csatorna több munkatársának vallási hovatartozásáról, valamint az egyik szerkesztőről, Morvay Péterről azt írta, hogy III/III-as ügynök volt a szocializmus idején.

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a Média1 megkeresésére hangsúlyozta: munkatársaikat megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog, a televízió egyes munkatársai felekezeti hovatartozásának nyilvánosságra hozatalát a büntető törvénykönyv is szankcionálja – írja a portál.

"Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a Büntető törvénykönyv is tiltja" – fogalmazott a csatorna vezérigazgatója.

Magyar Péter egy kommentben erre azt válaszolta, hogy senkit sem nevezett meg a bejegyzésében. Azt írta: "Meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű »egyházhoz« tartozik."

Az Index szerint a felekezeti hovatartozásának nyilvánosságra hozatala a személyes adattal visszaélés elnevezésű tényállását valósíthatja meg. Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva vagy jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagí az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja. Két évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra vagy bűnügyi személyes adatra követik el.

A portál kiemeli, hogy a Kúria 2012-es büntető jogegységi határozata szerint a személyes adattal visszaélés vétségének az elkövetője nemcsak az adatkezelő, hanem bárki más is lehet. A vallási meggyőződésre utaló adat a 2011-es információs törvény értelmező rendelkezése szerint különleges adatnak minősül, így az ilyen adattal való visszaélés súlyosabb, akár két évi szabadságvesztéssel büntetendő. A vétség pedig kizárólag szándékosan követhető el, mégpedig haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva.

Az ítélkezési gyakorlat szerint általában jelentős az érdeksérelem, ha csorbát szenved a sértett szakmai elismertsége vagy erkölcsi megbecsültsége.

A portál hozzáteszi, hogy Magyar Péternek az a védekezése, hogy ő senkit sem nevezett meg, valószínűleg nem állna meg a bíróság előtt, hiszen bejegyzésében az érintett munkavállalók a munkakörük alapján pontosan beazonosíthatók.

Feljelentés Magyar Péter ellen

Magyar Péter az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult Tényi István. "Közérdekű bejelentésemet a 2013. évi CLXV. törvény 1. § (3) bekezdése alapján, továbbá az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. 38. § (2) bekezdése, valamint 52. § (1) bekezdése alapján teszem" – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István. Arról is beszámolt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett az ügyben, mert szerinte ki kell vizsgálni, hogy megvalósult-e a személyes adattal visszaélés vétsége.

MÚOSZ: Törvénytelen Magyar Péter ATV-sekről készült vallási listája

Az ügyben a stúdióból történő távozás után Vicsek Ferenc egykori ATV-s műsorvezető, a MÚOSZ alelnöke megnyilvánult az ügyben, és szerinte lépre csalták Magyar Pétert, és nem az élő adásban kellett volna a csatorna és a politikus vitáját megbeszélni. Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke viszont a media1.hu érdeklődésére közölte, Vicsek Ferenc a magánvéleményét írta meg, és nem a szervezet álláspontját.

A MÚOSZ elnöke a Tisza Párt elnökének bejegyzéséről azt mondta, Magyar Péter törvénytelenséget követhetett el azzal, hogy a csatorna munkatársainak vallási hovatartozását nyilvánosságra hozta.

„A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is. Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó” – fogalmazott Kocsi Ilona, és hozzátette: a MÚOSZ Magyar Péter állításának valóságtartalmával kapcsolatban nem végez oknyomozást, a felelősséget tehát neki kell vállalnia, ha jogi eljárásra kerül sor.

Deutsch Tamás: ez náci tempó

Magyar Péternek pihenésre van szüksége, ez jól látszik, szuboptimális mentális állapotban van – így reagált Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője arra, hogy újabb botrányos megnyilvánulással hívta fel magára a figyelmet a Tisza Párt alelnöke.

Deutsch Tamás a HírTv stúdiójában arra is reagált, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke hétfőn az ATV élő műsorából kirohant, majd faji és vallási alapon elkezdte listázni a televízió munkatársait.

"Ez náci tempó" – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselője, és hozzátette: Magyar Péter kizárólag a gyűlölet és a bántalmazás hangnemében tud megszólalni. Kiemelte, Magyar Péternek nincs helye a közéletben, normális ember ilyet nem tesz, mint, ahogy nortmális olyat sem tesz, hogy titokban felveszi a saját feleségét, majd nyilvánosságra hozzá a felvételt a saját politikai karrierje építése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×