eur:
395.14
usd:
368.49
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sulyok Tamás nem vesz részt a megfosztási eljárás miatt összehívott parlamenti ülésen

A napirend szerint ötperces felszólalás illetné meg a köztársasági elnököt a rendkívüli parlamenti ülésen, amely várhatóan határozatképtelen lesz a kormánypárti frakciók távolmaradása miatt.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték az ellenzéki pártok péntekre, amelyen két napirendi pontot tárgyalhatnak meg: a köztársasági elnök elleni méltatlansági eljárás megindítását, illetve egy határozati javaslatot is “a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért orosz kibertámadás elítéléséről és a szükséges lépések megtételéről”.

Sulyok Tamás köztársasági elnök felszólalása is szerepel az Országgyűlés Sajtóiroda pénteki, rendkívüli parlamenti ülés napirendi pontjairól szóló tájékoztatásában: öt percet kapna a szokatlan időpontban, május 31-én pénteken este nyolc órakor kezdődő rendkívüli parlamenti ülésen – írta az Index, majd ennek nyomán a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága közölte: a köztársasági elnök nem vesz részt, és nem szólal fel a rendkívüli ülésen.

Az államfőt korábban Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azzal vádolta meg, hogy ügyvédként törvényellenes szerződéseknél segédkezett, és "pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek”. A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamás törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre. Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd összegyűjtötte a megfosztási eljáráshoz szükséges aláírásokat.

Az Országgyűlés a határozati javaslatról vita nélkül határoz, a megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Csakhogy a szavazásra valószínűleg nem kerül sor, mert a Fidesz-KDNP frakciószövetség azt közölte: "a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, a kezdeményezést egy bohózatnak tartják".

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Görögország ismételten a névvitát lezáró megállapodás megsértésével vádolta hétfőn Észak-Macedóniát, figyelmeztetve a szomszédos ország vasárnap hivatalba lépett jobbközép kormányát, hogy mindez hátrányos következményekkel járhat európai uniós csatlakozási törekvései szempontjából. Az athéni vezetés arra reagált, hogy Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök egy nappal korábban többször is az ország régi nevét - Macedóniát - használta, mondván, a megállapodásban rögzített új nevének, vagyis Észak-Macedóniának használata "szégyenteljes" - írja az MTI.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×