eur:
395.84
usd:
369.35
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békésben: még lehet regisztrálni

A tavaly az év kerékpárútjának választott Wenckheim-kerékpárutat is bejárhatják azok a biciklisek, akik indulnak a Háromváros Kerékpáros Fesztivál túráján.

"Ha autóval megyünk, túl gyorsak vagyunk és elhaladunk a látnivalók mellett, ha gyalog, akkor nem tudunk megtenni túl nagy távot, biciklivel viszont a napi 40-60 kilométer jól bejárható" – ecsetelte a kerékpáros turizmus előnyeit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) operatív vezetője.

Tombor Katalin szerint egyre népszerűbb itthon a kerékpáros turizmus, és egyre több a lehetőség is. Példaként említette a Fertő-tó környékét, a soproni vidéket, ahol több útvonalat kijelöltek, de szerinte a Felső-Tisza vidéke is rejtett kincs, a Zselic és a Cserehát is nagyon jól kerékpározható.

Ebbe a sorba illeszkedik a békési vidék, ahol csak Békéscsabához kapcsolódóan 105 kilométerre nőtt a kerékpárút-hálózat. Ott van a Wenckheim-kerékpárút is, amely az Aktív Magyarország pályázatán tavaly elnyerte az év kerékpárútja díjat. Most Békéscsaba, Békés és Gyula május 24. és 26. között harmadik alkalommal rendezi meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált.

Kocziha Attila, a Bihari Túrák Egyesület vezetője elmondta, a május 25-i túrára május 23-ig lehet regisztrálni, de ezenkívül is lesz számtalan program, előadások, kiállítások, gasztrokulturális események. Tavaly Győr volt a legtávolabbi, ahonnan érkeztek résztvevők, a legidősebb kerékpáros pedig 85 éves volt. A túra 58 kilométer hosszú, a táv fele a Kettős-Körös és a Fehér-Körös mentén, természeti környezetben, autómentesen halad.

A Maketusz applikációval segíti a kerékpáros turistákat. A kerékpárosbarát alkalmazás a túraútvonalak mellett a pihenőhelyeket, szervizpontokat, vízvételi helyeket, közmosdókat is megjeleníti. A térképes alkalmazás közösségi platform is, vagyis maguk a felhasználók is bejelenthetik, ha egy abban nem szereplő, de a kerékpárosok számára fontos helyszínt találnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: két oka is van, amiért a Fidesz nem ül be a Szuverenisták EP-frakcióba

Kalas Vivien: két oka is van, amiért a Fidesz nem ül be a Szuverenisták EP-frakcióba

A Mi Hazánk Mozgalom német, román, spanyol, görög, lengyel és szlovák pártokkal együtt alakíthat új, szuverenista frakciót az Európai Parlamentben. 90 politikusnak – köztük a magyar kormánypártok képviselőinek – azonban még mindig nincs saját csoportjuk az uniós törvényhozásban. Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense válaszolt az InfoRádió kérdéseire.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×