eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békésben: még lehet regisztrálni

A tavaly az év kerékpárútjának választott Wenckheim-kerékpárutat is bejárhatják azok a biciklisek, akik indulnak a Háromváros Kerékpáros Fesztivál túráján.

"Ha autóval megyünk, túl gyorsak vagyunk és elhaladunk a látnivalók mellett, ha gyalog, akkor nem tudunk megtenni túl nagy távot, biciklivel viszont a napi 40-60 kilométer jól bejárható" – ecsetelte a kerékpáros turizmus előnyeit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) operatív vezetője.

Tombor Katalin szerint egyre népszerűbb itthon a kerékpáros turizmus, és egyre több a lehetőség is. Példaként említette a Fertő-tó környékét, a soproni vidéket, ahol több útvonalat kijelöltek, de szerinte a Felső-Tisza vidéke is rejtett kincs, a Zselic és a Cserehát is nagyon jól kerékpározható.

Ebbe a sorba illeszkedik a békési vidék, ahol csak Békéscsabához kapcsolódóan 105 kilométerre nőtt a kerékpárút-hálózat. Ott van a Wenckheim-kerékpárút is, amely az Aktív Magyarország pályázatán tavaly elnyerte az év kerékpárútja díjat. Most Békéscsaba, Békés és Gyula május 24. és 26. között harmadik alkalommal rendezi meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált.

Kocziha Attila, a Bihari Túrák Egyesület vezetője elmondta, a május 25-i túrára május 23-ig lehet regisztrálni, de ezenkívül is lesz számtalan program, előadások, kiállítások, gasztrokulturális események. Tavaly Győr volt a legtávolabbi, ahonnan érkeztek résztvevők, a legidősebb kerékpáros pedig 85 éves volt. A túra 58 kilométer hosszú, a táv fele a Kettős-Körös és a Fehér-Körös mentén, természeti környezetben, autómentesen halad.

A Maketusz applikációval segíti a kerékpáros turistákat. A kerékpárosbarát alkalmazás a túraútvonalak mellett a pihenőhelyeket, szervizpontokat, vízvételi helyeket, közmosdókat is megjeleníti. A térképes alkalmazás közösségi platform is, vagyis maguk a felhasználók is bejelenthetik, ha egy abban nem szereplő, de a kerékpárosok számára fontos helyszínt találnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×