eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a British American Tobacco beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2024. április 19-én. A dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök látogatását Szijjártó Péter - a nap hírei

Az orosz erők Harkivot, az ukránok Belgorodot támadták rakétákkal. Németországban visszaállítanák a 2011-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálatot.

Több szempontból is történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök háromnapos látogatását a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban azt mondta: a két ország olyan stratégiai partnerségi együttműködési szintre emelte kapcsolatát, amelyben a kínaiak csak 5 országot tartanak számon, Európában pedig egyedüliként Magyarországot. Hozzátette: a világgazdaságot leginkább befolyásoló fejlemény az autóipar átállása az elektromos meghajtásra lesz, Kína segítségével ebben is élen jár Magyarország.

Az új akkumulátorgyárak építésének leállítását követeli a DK a kormánytól. Az ellenzéki párt független szakértőkből álló bizottságokkal vizsgáltatná át a már meglévőek működését. Felidézték, hogy a Greenpeace vizsgálata szerint a gödi akkumulátorgyárnál magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak Göd, hanem Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak a gyár miatt.

Két óvoda építésére kétmilliárd forint támogatást nyújtanak, illetve még az idén elkezdődhet Sopronban az ország egyik legnagyobb evangélikus templomának felújítása – jelentette be a Zala vármegyei Liszóban az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós hozzátette, a felújítás első ütemére 500 millió forintot biztosítanak.

Karácsony Gergelyék a 10 évnél régebbi autók kitiltásával fenyegetőznek - mondta el a közösségi médiában közzétett videójában a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra szerint Budapest főpolgármestere egy hangfelvétel tanúsága szerint azon dolgozik, hogy bizonyos kerületekbe ne lehessen bemenni túl régi autókkal.

A külvárosi közlekedési csomópontok fejlesztését sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt szerint a többi között akadálymentes, átlátható és világos gyalogos útvonalakat kellene létrehozni a csomópontokban, amelyek közelében jó minőségű üzleteket és szolgáltatásokat kellene teremteni. Javítani kell a közbiztonságot is, amire a BKK rendészet jelentene megoldást.

A kormánypárti tábor a legeltökéltebb, mert a haza biztonságáért küzdenek - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán közzétett videójában. Menczer Tamás hangsúlyozta: egy háborúban mindent el lehet veszíteni: fizikai biztonságot, egzisztenciát, házat, jövőt, gyermeket. A politikus hozzátette: ebből ki akarunk maradni.

Az Európai Unió talán történetének legnagyobb kihívásaival szembesül, de minden választópolgárnak van szava abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon az EU - mondta Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter a budapesti Szabadság téren, az Európa-napi rendezvények megnyitóján. Június 9-én mintegy 370 millió európai, köztük 8 millió magyar járulhat az urnákhoz az európai parlamenti választásokon.

Legalább 7-en életüket vesztették és 17-en megsebesültek egy ukrán rakétatámadásban az Ukrajnával határos Belgorod régióban, Oroszországban - közölték az orosz hatóságok. A sérültek között két gyerek van, mások a romok alatt rekedtek. Az ukránok egy szovjet időkből származó ballisztikus rakétákkal találták el az orosz lakóházat, amelynek legalább 10 emeletnyi része összeomlott.

Több mint 4 ezer embert evakuáltak Harkiv megyéből 1 nappal azután, hogy a térséget támadó orosz erők 5 település bevételéről adtak hírt. Reggel az orosz csapatok ismét rakétákkal támadták a megyében található Vovcsanszk várost. Egy ember meghalt, egy lakóépület megrongálódott.

Egyiptom támogatni fogja a Dél-afrikai Köztársaság népirtás vádjával Izrael ellen benyújtott keresetét a hágai Nemzetközi Bíróságon - közölte a kairói külügyminisztérium. A döntést a Gázai övezetben élők elleni egyre súlyosabb támadásokra és súlyos humanitárius válságra tekintettel hozták meg.

A brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet segítené. David Cameron a BBC-nek kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni, nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére és ellátására.

Németországban visszaállítanák a 2011-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálatot – írja a Telegraph. Az egyik javaslat 1 év kötelező katonai szolgálatot írna elő a 18 éves fiúknak és lányoknak egyaránt. Egy másik elképzelés szerint csak a 18 éves fiúkat soroznák be, és közülük se mindenkit. A harmadik opció toborzókampányokkal próbálná meg elérni, hogy többen jelentkezzen a Bundeswehrbe.

Grúzia fővárosában több ezren vonultak az utcákra, hogy a külföldiügynök-törvény tervezete ellen tiltakozzanak. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat.

Több ezer embert evakuáltak erdőtüzek miatt Kanada nyugati részén. A pénteken kitört erdőtűz kiterjedése szombatra csaknem a duplájára nőtt, és felperzselt több mint 4 ezer hektárnyi területet, 2 kilométerre megközelítve Fort Nelson város határát. 3.500 embert kitelepítettek Fort Nelsonból és környékéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×