eur:
385.56
usd:
354.22
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: pixabay

Ennyiből kampányolnak most a pártok a közösségi médiában

Nincs törvényben kikötve a költési limit.

Teljes erővel dübörög az önkormányzati választások kampányidőszaka. Az egyes politikai pártok bármennyi pénzt elkölthetnek jelöltjeik népszerűsítésére. A közösségi média felületein a Fidesz többször annyi pénzt költött el eddig, mint a konkurencia - írja az Index.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a lapnak azt mondta, hogy az önkormányzati választások kampányában – az országgyűlési választásokéval ellentétben – nincs költési limit, így a pártok annyi pénzt költhetnek, amennyijük csak van. A közösségi médiában feladott hirdetéseket az Állami Számvevőszék nem sorolja a kampányköltések közé.

Az RTL Híradó gyűjtése szerint a kampány első hetében a Fidesz 24 millió 467 ezer forintot költött hirdetésekre a közösségi médiában. A Momentum Mozgalom 260 ezret, míg a DK 28 ezer forintot fordított ugyanerre a célra. Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt posztjainak hirdetéseire a Fidesz 12 millió 451 ezer forintot, Orbán Viktor miniszterelnök bejegyzéseinek népszerűsítésére pedig 5 millió 492 ezer forintot költött a kormánypárt.

A DK Molnár Csaba európai parlamenti képviselő tartalmait 1 millió 258 ezer, Dobrev Klára árnyék-miniszterelnökéit pedig 148 ezer forintért hirdette.

Az önkormányzati választásokon indulók számára viszont szinte semmilyen finanszírozási szabályrendszer nincs. Nem jár állami támogatás, cserében arra sincs szabály, hogy a helyi jelöltek kampányát ki és mi módon segítheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×