eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Ütött az óra több tízezer magyarországi szárnyasnak

Pár hetes fertőzésmentes időszak után ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A vadmadarak terjesztette vírust két, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is kimutatták.

A Békés vármegyei Tótkomlóson egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból.

Valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében kiterjesztették a megfigyelési körzetet – közölték.

A Nébih ismét felhívta a figyelmet, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. A szervezet továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat – húzták alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×