eur:
391.25
usd:
366.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
lakásfelújítás, házfelújítás

Új, otthonfelújítási támogatási programot indít a kormány - a nap hírei

Mégsem kerül az Országgyűlés elé a kastélytörvény újratárgyalása, a törvényalkotási bizottság ülésén levették a napirendről. Csikos Sándor lett a Nemzet Színésze.

Új, otthonfelújítási támogatási programot indít a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. A program részleteit holnap ismertetik. Nagy Márton a Világgazdaság és a Figyelő győri rendezvényén elmondta, hogy eddig a CSOK Pluszra 2000 család jelentkezett, a beérkezett igény 49 milliárd forint. Beszélt arról is, hogy várhatóan július elseje után is marad a kamatstop. Ezt azzal indokolta, hogy kivezetése negatívan érintené a fogyasztás helyreállását.

A postákon is ingyenessé tenné a készpénzfelvételt havonta 150 ezer forint összegig a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága felé, amely a lakosság számára lehetővé teszi, hogy a jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postai ügyfél kiszolgálási pontokon is élhessen ezzel a lehetőséggel.

Megkezdi a KRESZ megújítását az Építési és Közlekedési Minisztérium. Az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik: a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl a humán tényezőt, a szankciórendszert, az infrastruktúrát és a járműműszaki feltételrendszert is érinti. Kialakítják az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeit is.

Mégsem kerül az Országgyűlés elé a kastélytörvény újratárgyalása a jövő héten, a törvényalkotási bizottság ülésén levették a napirendről. A jogszabályt még Novák Katalin akkori köztársasági elnök küldte az Alkotmánybíróságnak, amely több ponton alaptörvényellenesnek találta azt.

Újabb Magyarországnak járó uniós forrásokat függeszthetnek fel, ezúttal az építési törvény miatt. A portfolio uniós tisztviselőktől értesült arról, hogy a jogszabály miatt kötelezettségszegési eljárást indíthatnak Magyarországgal szemben, ezen túl pedig egyes uniós programoknál felfüggeszthetik a folyósításokat. A portál szerint az intézkedés akár 6,5 milliárd eurónyi állami infrastrukturális beruházást is érinthet az operatív programokon keresztül.

A történelem legsikeresebb szövetségének nevezte a 75 éve megalakult NATO-t a szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg Brüsszelben hangsúlyozta: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére. Kiemelte: a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, de az ukránok kérésére lőszert és fegyvereket kész biztosítani. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Magyarország büszke és egyben megbízható tagja is a NATO-nak, és továbbra is hozzá kíván járulni az euroatlanti közösség biztonságához.

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége a támadások elhárítására - jelentette ki ukrán külügyminiszter a NATO-Ukrajna Tanács ülés előtt. Dmitro Kuleba szerint a Patriot az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat.

Magyar-ukrán határforgalmi megállapodást írhatnak alá hétfőn, amelynek köszönhetően új határátkelő nyílhat a két ország között - derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzéséből. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy nem közeledtek jelentősen az álláspontok a magyar-ukrán oktatási munkacsoport ülésén: Magyarország továbbra is ragaszkodik az ukrajnai magyar kisebbség elvett jogainak teljes körű helyreállításához.

Összeállt a Fidesz-KDNP EP-listája - jelentette be Deutsch Tamás. A pártszövetség EP-listavezetője elmondta: a 2024-es európai parlamenti listát a Fidesz választmánya április 15-én fogadhatja el. Deutsch Tamás arról is beszámolt, hogy új jelöltként szerepel a listán mások mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok.

A kerületi járóbeteg-ellátás megvédését jelölte meg az egyik legfontosabb ügynek a XIX. kerületben tartott kabinetülés után a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint azok a közszolgáltatások, amelyek átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz, rosszabbul működnek, mert ma kevesebb forrásokhoz jutnak, mint korábban.

A jövő héten lehet majd utoljára módosítani a középiskolai felvételi jelentkezéseket ebben a felvételi időszakban. Hétfő és szerda között egy alkalommal lehet változtatni a megjelölt tanulmányi területek sorrendjén. Az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy újabb tanulmányi terület csak a tanulói adatlapon már szereplő középiskolában, és csak az iskola erre kijelölt képviselőjével előzetesen egyeztetve jelölhető meg.

Csikos Sándort választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi 10 birtokosa a január 9-én meghalt Benedek Miklós helyére. Csikos Sándor játszott Miskolcon, Debrecenben, Győrben, és Nyíregyházán, 1993 óta pedig ismét a debreceni Csokonai Színház tagja. Megválasztásával már ő is részt vehet annak eldöntésében, hogy ki kerül a napokban elhunyt Tordy Géza helyére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×