eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ferenc pápa húsvétvasárnapi miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter térre 2023. április 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Nagyszombat van, a csend napja, amikor gyászolnak a keresztények és csendben készülnek Jézus Krisztus feltámadására - nap hírei

A miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának munkatársaként folytatja munkáját Porkoláb Imre dandártábornok. Több száz tonna élelmiszerrel elindult a Gázának szánt második segélyszállítmány egy ciprusi kikötőből

Nagyszombat van, húsvét ünnepének előnapja. Este már Jézus feltámadását ünneplik a keresztények. Az ünnep a tűzszenteléssel kezdődik. A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet is. Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, amikor a körmenetből hazatérő családok elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló, hagyományos húsvéti vacsorát.

Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága - mondta húsvét vigíliáján a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsek arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet. Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye.

Húsvétkor is hazai élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az agrárminiszter. Nagy István azt mondta: érdemes szétnézni a helyi piacokon, ahol a kézműves termékek sokaságából válogathatunk. A tárcavezető köszönetet mondott a magyar gazdáknak az elvégzett munkájukért, és a kiváló termékekért.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának munkatársaként folytatja munkáját Porkoláb Imre dandártábornok – ismertette a Honvédelmi Minisztérium azután, hogy a honvédelmi miniszter március 28-ai hatállyal visszavonta a dandártábornok védelmi innovációért felelős miniszteri biztosi kinevezését. A tájékoztatás szerint a katonai innovációért felelős minisztériumi feladatokat továbbra is a Honvédelmi Miniszter irányítása alatt álló Védelmi Innovációs Kutatóintézet látja el.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az európaiak ellenzik az unió migrációs politikáját. Bakondi György hozzátette: az emberek a terrorizmus és más bűncselekmények növekvő száma, valamint az illegális migrációhoz kötődő egyéb negatív társadalmi hatások miatt gondolják így.

Ukrajnában felmentette főtanácsadóját és több más munkatársát az elnök. Szerhij Sefir főtanácsadó 2019 óta töltötte be a tisztséget. Volodimir Zelenszkij nem adott magyarázatot a hónapok óta tartó személycserék újabb hullámára.

Az elmúlt 24 órában 38 rakétát lőtt ki, 75 légicsapást mért és 98 támadást hajtott végre sorozatvetőkből Ukrajna ellen Oroszország - közölte az ukrán hadsereg. Az elmúlt napokban Oroszország kiszélesítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, súlyos károkat okozva több megyében.

Bulgáriában a számvevőszék elnökét kérte fel az ügyvezető kormány megalakításra és az előrehozott választások megszervezésére az államfő. Rumen Radev 7 napot adott Dimitar Glavcsevnek a feladat végrehajtására. Ha sikerül betartani a határidőt, akkor az európai parlamenti választásokkal egyidőben, június 9-én tarthatják meg a parlamenti választást.

Szerbiában közeli szövetségesét, a védelmi minisztert bízta meg a kormányalakítással Aleksandar Vucic elnök. A jogász végzettségű Milos Vucevic 2022 októbere óta az ország védelmi minisztere és miniszterelnök-helyettes. 2023 májusában vette át a Szerb Haladó Párt vezetését, amely a szavazatok 47 százalékával győzött a tavaly decemberi választásokon. Az új kormánynak legkésőbb május 6-ig kell megalakulnia.

Izrael bírálta az ENSZ gázai éhínségre figyelmeztető jelentését arra hivatkozva, hogy pontatlanságokat tartalmaz és kétes forrásokra hivatkozik. Izrael egyúttal azzal vádolta meg az ENSZ szervezeteit, hogy nem képesek kezelni a naponta érkező segélyeket.

Több száz tonna élelmiszerrel elindult a Gázának szánt második segélyszállítmány egy ciprusi kikötőből. A teherhajót kísérő egyik vontatóhajó egy segélyekkel megrakott uszályt vontat, amelynek segítségével a szállítmányt a partra juttatják. Mindhárom hajó elég lassan halad, így várhatóan csak 65 óra múlva érkezik célba a szállítmány.

Londonban késes támadás ért egy iráni ellenzéki újságírót. A péntek esti incidensben egy nagy-britanniai székhelyű, perzsa nyelven dolgozó médiaorgánum munkatársa sérült meg, ezért az ügy vizsgálatát a Scotland Yard terrorizmusellenes ügyosztályának parancsnoksága irányítja.

Békésen ért véget a hollandiai túszejtés, amelyben egy férfi egy éjszakai lokál személyzetét ejtette foglyul szombaton hajnalban. A férfi késekkel tartotta rettegésben 4 túszát, de hátizsákjában nem volt robbanószer, amelynek gyanúja miatt 150 környékbeli lakást kellett kiüríteni. A túszejtő indítékai nem ismertek, de a hatóságok szerint nem terrorcselekmény történt.

Betonfalnak ütközött egy Budapestre tartó bolgár kirándulóhajó pénteken este a Dunán Ausztriában egy zsilipkamrában. A balesetben 17 ember könnyebben megsérült, közülük 11-et kórházban láttak el. A jármű az elektronika hibája miatt vált egy időre irányíthatatlanná. Komolyabb károk nem keletkeztek a hajóban, amely folytatta útját a legközelebbi kikötőig.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×