eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

B hét következik a parlamentben – előzetes

Hétfőn ismét összeül az Országgyűlés; általános viták és határozathozatalok nem lesznek, kérdések azonban igen.

Az Országgyűlés plenáris ülése délelőtt 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ez az úgynevezett B hét a parlamentben; általános viták és határozathozatalok most tehát nem lesznek, kérdések, azonnali kérdések és napirend utáni felszólalások azonban igen.

Az ellenzék – egyebek mellett – a Diósgyőri vár felújításáról, a külföldön dolgozó magyarok szavazásáról, a gyermekotthonok felülvizsgálatáról, a gyermekjogok biztosításáról, a vendégmunkások alkalmazásáról, a nyugdíjasok helyzetéről, az úgynevezett mini-Dubai-projektről, a Ferihegyi repülőtér környezetszennyezéséről, a bírák és az ügyészek bérhelyzetéről, az állatvédelemről, a kisiskolák sorsáról, a családi adókedvezmények értékvesztéséről és az akkumulátorgyárakról faggatja a kormányt.

Ez utóbbi hónapok óta állandó téma az Országgyűlésben. Múlt héten például, az LMP nevében, Keresztes László Lóránt érvelt az ilyen üzemek ellen: „Önöknek a lakókörnyezetük egészségének megóvásáért dolgozó helyi civilek, a környezetvédelmi szakemberek, az oknyomozó újságírók és általában a nyilvánosság ellenség, és a környezetvédelem ügyét egy kellemetlen, legyőzendő problémának tartják” – fogalmazott.

A kormány következetesen azt válaszolja ezekre a felvetésekre, hogy Magyarország nem maradhat ki az elektromobilitási versenyből. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztetett, hogy „az Európai Parlament elfogadta, hogy 2035-től már nem lehet az Unió területén újonnan gyártott, belsőégésű motorral hajtott személygépjárművet és kisteherautót értékesíteni”.

A Fidesz–KDNP-sek a többi között a kelet-nógrádi települések fejlesztéséről, a felsőoktatási felvételik eredményéről, és az együttműködő nemzet éve elnevezésű programsorozatról szeretnének többet megtudni. Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×