eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház újszülött osztályán 2024. január 1-jén. Donát 2 óra 10 perckor született 3080 grammal és 53 centivel, császármetszéssel.
Nyitókép: Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház újszülött osztályán 2024. január 1-jén. MTI/Lakatos Péter

Átalakulnak a szülészetek Magyarországon

A Belügyminisztérum egészségügyi államtitkára szerint az új szülőotthonokat a kis forgalmú szülészeteken rendezik be, és ezeken a helyeken csak komplikációmentes szülések bonyolíthatóak le. Takács Péter a Hír Tévében beszélt arról a rendeletmódosításról, amely új progresszivitási szintet vezet be a szülészeteken.

Családbarát szülészetekre van szükség - mondta az államtitkár. Hozzátette: erre egyre nagyobb a társadalmi igény, hogy mindenki a saját tempójában, adott esetben a férjével, vagy más hozzátartozójával jöjjön be, és a teljes vajúdást a szülészeten csinálja meg.

Nyilván erre nagy forgalmú helyeken nincsen lehetőség - hangsúlyozta Takács Péter. Viszont vannak olyan szülészeteink, ahol évente 300-500 szülés van, ezeket alakítjuk át kvázi kórházi szülőotthonokká, ahol a szülő nő megélheti azt a háborítatlan szülésélményt, amit ő szeretne.

Tehát csak a kis forgalmú szülészetek alakulnak át ilyen szülőotthonokká, és a szülés ugyanúgy ingyenes, pontosabban a társadalombiztosítás által támogatott lesz, mint máshol - tette hozzá Takács Péter.

Egyrészt ott van mögötte egy kórházi háttér, viszont nagyon sok háttérszakma kell egyébként a mostani előírások szerint a nagy szülészetekre. Tehát ott nem arról van szó, hogy egy szülésznő és egy szülőorvos ott van és levezeti a szülést, hanem a mögé kell például újszülött-gyógyász, gyermek-intenzív részleg, aneszteziológus, műtősnő.

Ebből a nagy minimumfeltétel igényből egy picit visszább lépünk, de természetesen az első a betegbiztonság. Szülészeti szakmával olyan paramétereket alakítottunk ki, hogy csakis a szövődménymentes terhességből kerülhet valaki ilyen szülészetre - fejtette ki az államtitkár.

Nagyon szigorú előírás van arra, hogy ki bocsátható otthonszülésre, gyakorlatilag ugyanezek a szigorú előírások fognak itt is vonatkozni. Számos kórállapot ki lesz zárva, adott esetben mondjuk egy anyai magas vérnyomással erősen fordulhat, hogy valaki ilyen helyen szüljön, hiszen itt elsődleges szempont továbbra is a betegbiztonság.

A nők továbbra is szabadon választhatnak intézményt a szüléshez, túljelentkezés esetén pedig a kórházak döntik el, hogy kit vesznek fel, hangsúlyozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×