eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Napelemek a Nógrád megyei Szügy községben a napelempark átadása napján, 2019. március 29-én. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Elárasztanák az Alkotmánybíróságot a panaszos napelemesek

A háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolásával kapcsolatos jogi környezet egyre növekvő kiszámíthatatlansága veszélyezteti a magyar családok és vállalkozások beruházásait, valamint az általános befektetői és beruházási bizalmat – állítja egy friss alkotmányjogi beadvány.

A kormány úgy döntött tavaly ősszel, hogy a háztartási napelemesek a telepítéstől számított tíz évig maradhatnak a korábbi kedvező, éves szaldó elszámolásban, utána átkerülnek a kedvezőtlenebb havi bruttó elszámolásba. Ezt a szabályt a korábban létesített összes napelemnél alkalmazni kell, holott korábban azt lehetett tudni, hogy csak a 2024. január 1-je után a hálózatra csatlakozóknak nem lesz elérhető már a szaldós elszámolás. Akik korábban rendeltek napelemet, abban a tudatban tették ezt, hogy szaldó elszámolásban maradhatnak, és a megtérüléssel is így számoltak.

A 24.hu azt írja, hogy azok, akiket ez a döntés kedvezőtlenöül érintett, most alkotmányjogi panaszt tehetnek. A Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja Egyesület (NÉP) azt javasolja, hogy a háztartási méretű kiserőművek (hmke) tulajdonosai állampolgári jogukkal élve forduljanak az Alkotmánybírósághoz, mert a napelemes rendszerek szerződéseit hátrányosan érintik az egyoldalú kormányzati beavatkozások. Álláspontjuk szerint ezek jelentős károkat okoznak a hmke-tulajdonosoknak, sértve a tulajdonhoz való jogot és az uniós irányelveket. Ezért a három ütemben hatályba lépett, hmke-szerződéseket érintő kormányrendeletek megsemmisítését kérhetik a napelemes rendszerek tulajdonosai az Alkotmánybíróságtól.

A hatályos törvények szerint csak a kihirdetéstől számított 180 nap áll rendelkezésére az állampolgárnak arra, hogy az általa sérelmesnek talált jogszabály felülvizsgálatát kérje az Alkotmánybíróságtól az alkotmányjogi panaszbeadványában. És mivel az első jogszabály-módosítás, amely érinti a hmke-s napelemes rendszer tulajdonosait, 2023 szeptemberében lépett hatályba, így a 180 nap 2024. március 11-én lejár, tehát 2024. március 10-ig lehet az első beadványokat elküldeni.

A NÉP szerint mintegy 250–300 ezer napelemrendszer-tulajdonost érinthet, hogy tíz évben korlátozták a szaldóelszámolást.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×