eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Peter Muller/Getty Images

Miért van ennyire meleg enyhe időben a buszokon és a vonatokon? – válaszolt a MÁV és a Volánbusz

A kora tavaszias időjárás hatására a közösségi közlekedés járatain a szokottnál melegebb van. Az InfoRádió utánajárt, hogy a buszok, vonatok, HÉV-ek mennyire rugalmasak a fűtés tekintetében.

Az InfoRádió hallgatói közül az utóbbi időben többen jelezték, hogy egyes buszokon és vonatokon nehezen elviselhető a hidegebb téli időszakban még megszokott meleg. Az InfoRádió arról érdeklődött a MÁV és a Volánbusz sajtóosztályánál, mit tudnak tenni annak érdekében, hogy az utasok számára ne okozzon kellemetlenséget a buszok, vonatok, HÉV-ek fűtése.

A MÁV-Volán csoport arról adott tájékoztatást, hogy a reggeli és napközbeni hőmérséklet-különbség miatt az évnek ebben az időszakában a téli ruhát viselő utasok gyakran túl melegnek érzik az utastér hőmérsékletét. A könnyebb ruházatot viselők azonban kifejezetten hidegnek találják a fűtés nélküli vagy alacsonyabb hőmérsékletre fűtött szerelvényeket.

Ezzel együtt minden járaton törekszenek arra, hogy az utasok többségének megfelelő utazási hőmérsékletet biztosítsanak, a gyors módosítás azonban nem minden jármű esetében megoldható.

A MÁV-Start valamennyi szerelvényében minimum 20 Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani a téli időszakban,

amikor a vonatok az időjárási körülményektől függően sok esetben csak többórás előfűtés után indulhatnak el. Ha a kocsiban a hőmérséklet eléri a kívánt hőfokot, a jegyvizsgáló vagy a mozdonyvezető lekapcsolhatja a fűtést, de ahhoz is idő kell, hogy normál hőfokúra hűljenek le a szerelvények.

A tavaszi-őszi átmeneti időszakok a legkritikusabbak

A Volánbusz közölte: ha az utasok nem érzik megfelelőnek a járat belső hőmérsékletét, jelezhetik azt az autóbusz-vezetőnek. Hozzátették: a járművezetőknek alapesetben plusz 12 Celsius-fok alatti napi átlaghőmérséklet esetén kell fűteniük. A sofőrök folyamatosan figyelik az időjárási viszonyokat, és törekednek a komfortos utazási körülmények biztosítására.

Közölték azt is, hogy a HÉV-vonalak diszpécserei adnak utasítást minden forgalomban lévő motorvonatnak a fűtés bekapcsolására abban az esetben, ha a hőmérséklet a vonal mentén nem éri el a plusz öt Celsius-fokot. Kiemelték, hogy

az utastér hőmérsékletét Celsius-fokra pontosan a műszaki kialakításból eredően nem tudják szabályozni.

Hozzátették: a HÉV fűtésének kritikus időszaka a kora tavaszi-őszi átmeneti időszak, amikor főleg a hideg reggeleken be kell kapcsolni a fűtést, ám a napsütés hatására gyorsan emelkedik a hőmérséklet a jármű belsejében, és hiába adja ki a diszpécser az utasítást a fűtés kikapcsolására, az utastér tovább melegszik, hűteni pedig csak az ajtók és ablakok segítségével lehet.

A melegre érzékenyebb utasoknak azt ajánlják, ha tehetik, próbáljanak az ajtók közelében elhelyezkedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×