eur:
390.7
usd:
364.26
bux:
68271.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje (j3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megválasztotta köztársasági elnöknek Sulyok Tamást az Országgyűlés - a nap hírei

Egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát követel minden felsőoktatási intézménybe a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak a spanyol gazdák a közösség agrárpolitikája miatt.

134 igen és 5 nem szavazat mellett köztársasági elnökké választotta Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét az Országgyűlés. A titkos szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudtak, közösen pedig nem akartak jelöltet állítani. Az Alkotmánybíróság elnökének Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik a kormánypártok. Sulyok Tamás megválasztása után azt ígérte: a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Hozzátette: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni.

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekvédelem ügyében – hangsúlyozta a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor kormányfő. Az ellenzéki pártok azonban bírálták a kabinet gyermekvédelmi és gazdaságpolitikáját is. Az MSZP szerint a kormány minden erkölcsi alapot elvesztett a vezetésre. A Jobbik a szakmai szervezeteket is bevonná a gyermekvédelmi szabályok megváltoztatásába, az LMP pedig emelné a dolgozók bérét. A Momentum várja, hogy a kormányfő vállalja a felelősséget a kegyelmi ügyben. A DK és a Párbeszéd pedig a bicskei áldozatoktól való bocsánatkérést hiányolta.

A parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását is. A skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hangsúlyozta: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát követel minden felsőoktatási intézménybe a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint erre azért van szükség, mert a modellváltó és az állami fenntartásban maradt egyetemek finanszírozása nagy eltérést mutat.

Több mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban az élelmiszeripar számára. A támogatások hatékony felhasználását, és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara áprilisban élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez.

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft. A 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság.

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a CSOK miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Márciusban egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások.

Elfogadta az azonnali fizetésről szóló rendeletet az Európai Unió Tanácsa. Ez lehetővé teszi, hogy az utalás után az összeget 10 másodpercen belül jóváírják a magánszemélyek és a vállalkozások számláin.

Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak a spanyol gazdák hogy változásokat követeljenek a közösség agrárpolitikájában. A 3 legnagyobb agrárszervezet felhívására több mint 20 ezren gyűltek össze. Később Brüsszelben csaknem ezer traktorral vonultak fel a gazdák tüntetni az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben. Eközben Magyarország 45 javaslatot fogalmazott meg az unió belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások és az ellenőrzések csökkentése érdekében.

Ukrajna a lengyel gazdák felelősségre vonását követeli a gabona kiöntése miatt. A hétvégén 160 tonnányi ukrán gabonát öntöttek le szállítóvagonokról és pusztítottak el egy lengyel vasúti megálló területén egy nagyszabású tüntetésen.

Támogatja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását Ukrajna javára a kanadai és a lengyel kormányfő. Donald Tusk Varsóban azt mondta: a lehető leghamarabb gyorsítani kell a lőszer- és fegyvergyártást, mert Ukrajna sürgős támogatásra szorul. Eközben további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankciók hatályát az Európai Unió.

Fogolycsere keretében kiszabadulhatott volna Alekszej Navalnij a napokban a börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus a munkatársa szerint. Navalnijt - és 2 amerikai állampolgárt - egy Németországban gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetését töltő férfiért cserébe adták volna ki. A Kreml szóvivője közölte, nincs tudomása fogolycsere-megállapodásról.

Svédország után Dánia is lezárta vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt robbanások ügyében. A dán rendőrség szerint a nyomozás bebizonyította, hogy szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához.

Belgrádban megkezdte az egyeztetéseket az új szerb kormányról a köztársasági elnök. Aleksandar Vucic a nemzeti kisebbségek pártjaival kezdte az egyeztetéseket, ezután a Vajdasági Magyar Szövetségnek küldöttségével tárgyal.

Körvonalazódik egy átmeneti megállapodás a Gázában tartott túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről - jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN műsorában. Eközben a gázai övezetben kialakult helyzet miatt lemondott a palesztin kormány.

Elhunyt Hunyadkürti György. A kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészét életének 73. évében váratlanul érte a halál.

Meghalt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. A mágnást, a brit pénzügyi szolgáltatási szektor egyik legismertebb szereplőjét 87 éves korában érte a halál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×