eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fontos üzenet a hazai elektromos autósoknak és rollereseknek a tűzoltóktól

A katasztrófavédelem számolt be a 2023-as elektromos járműves tűzmérlegről.

Nem gyakori, de megtörténik: 2023-ban

  • 2 tisztán elektromos meghajtású személygépkocsi,
  • 2 elektromos busz,
  • 2 elektromos robogó,
  • 1 segway és
  • 1 roller gyulladt ki.
  • 6 hibrid járműben keletkezett tűz, amelyek közül 3 plug-in hibrid volt

az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közölt adatok szerint.

Baj esetén a hangsúly az áramtalanításon és az akkumulátorok folyamatos hűtésén, azok visszagyulladásának megakadályozásán van, ez utóbbi már többnyire a kiérkező tűzoltókra hárul.

Jó tanácsokat is adtak azoknak, akiknek esetleg kigyullad valamilyen elektromos járműve:

  • meg kell próbálni nyílt terepen megállni, épülettől, járművektől távol
  • érdemes beszerezni kimondottan a lítiumion-akkumulátortüzek oltására szolgáló speciális, zselé alapú oltóanyagot - ha van ilyen, akkor azzal el lehet kezdeni oltani a tüzet
  • lehet, hogy az oltáshoz több tűzoltó készülék is szükséges, ezért más járművezetőket is érdemes lehet segítségnyújtásra kérni
  • akár sikerül az oltás, akár nem, mielőbb hívni kell a 112-es segélyhívószámot és bediktálni az esemény fontosabb részleteit, ezek: a baleset leírása, helyszín, sérültek száma, járulékos veszélyek.

Mint írták, "ha egy elektromos jármű ég, nagyon és és nagyon sokáig". Ismert, oltani is másként kell: habbal oltó készülék vagy a fent említett zselés eszköz szükséges hozzá. A katasztrófavédők - ahogy az MKIF és a Magyar Közút - is vásároltak speciális eszközt az elektromos autók oltásához.

Mivel az elektromos járművek égése esetén az akkumulátorokban oxigéntermelő kémiai folyamatok zajlanak, így a tűz önfenntartó.

Ám az E-oltólándzsával - ami lényegében egy másfél méteres injekciós tű, amit a sérült, kigyulladt akkumulátorba kell szúrni - a víz közvetlenül az akkupakkba juttatható, és így sokkal gyorsabban és biztonságosabban oltható a tűz, írtuk korábban.

A katasztrófavédők figyelmeztetnek: az elektromos járművekben keletkező tüzek leggyakrabban az akkumulátor töltéséhez köthetőek.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×