eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Treatments for Coronavirus (COVID-19): IVERMECTIN in white bottle packaging with scattered pills. Isolated on blue background. Horizontal shot.
Nyitókép: Sergio Yoneda

Meglepő bírói ítélet egy magyar Covid-ügyben

Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság azt az orvost, akit egészségügyi dolgozóként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettével vádolt az ügyészség - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Az ítélet szerint a doktornő, az egyik megyei kórház szakorvosa 2020 decemberét megelőzően - saját nevére és címére - 5-5 doboz Iverlast 6 és Iverlast 12 nevű - összesen 200 tabletta - gyógyszert rendelt Indiából. Az Iverlast Magyarországon nem engedélyezett.

A NAV Repülőtéri Igazgatóság munkatársai az importküldemények ellenőrzése során a csomagot átvizsgálták, azt visszatartották, így a gyógyszerek kézbesítése nem történt meg.

Szakértői vélemény szerint az Iverlast "ivermectin" hatóanyagú humángyógyszer, amely a pandémia idején számos országban felmerült mint lehetséges gyógyszer a Covid-19 elleni kezelésben. "Ez a mai napig vita tárgyát képezi, ugyanakkor a gyógyszert széles körben használták, használják, e körbe viszont Magyarország nem tartozik. A vádban szereplő 200 tabletta egy esetleg bekövetkező Covid-19 kezelésére és utókezelésére ajánlott mennyiség lehet, ilyen módon akár egy személy saját szükségletét is jelentheti" - írta szakértőkre hivatkozva a törvényszék.

A közleményben idézték Gyerkó Tamást, az ügyben eljáró bírót, aki az ítélet indokolásában kifejtette: a szakértői vélemények alapján

nem volt megállapítható az indokolatlan mennyiség

a megrendelt gyógyszerek esetében, ezért a terheltet az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője pedig bűncselekmény hiányában történő felmentés miatt jelentett be fellebbezést.

Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×