eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Microsoft

Már a nemzetbiztonságnál jár az álmicrosoftos csalás

Már a magyar nemzetbiztonság is felfigyelt a Microsoft nevében próbálkozó csalókra

"Kérem vegye elő a laptopját, mert úgy látjuk, hogy technikai problémja van" - közölte olvasónkkal kifogástalan angolsággal egy férfi, aki felhívta mobiltelefonján. A Microsoftra hivatkozott, de sem azonosítást, sem emailcímet nem kért. Mivel a hölgy angolsága közepesnek mondható, ezért azt kérte, hogy hívják vissza később, de erre már nem került sor, mert az akcentussal beszélő férfi azt mondta, hogy munkaidő után már nem tud telefonálni, inkább holnap térjenek rá vissza. A dolog ennyiben maradt, mert az adott számot letiltotta olvasónk.

A csalásról egyébként azóta már többször írtunk. Mostanra kiderült, hogy a kiberbűnözők próbálkozására a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete is felfigyelt.

Tájékoztatójukban azt írják, hogy "a csalók azt állítják, hogy a Microsoft technikai támogató részlegéről telefonálnak és arról szeretnék meggyőzni az áldozatot, hogy számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, amit ők segítenek elhárítani. A hívások során a csalók angolul beszélnek, azonban

a hívószámot meghamisítják, így magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél".

A kiberbűnözők célja, hogy rávegyék áldozatukat, hogy telepítse a RemoteAppot eszközére, amivel a csalók átvehetik az irányítást a számítógépe felett.

Ezután arra biztatják a hívott felet, hogy adja meg bankkártya adatait vagy lépjen be a netbankjába, amihez így a csalók is hozzáférhetnek.

Nincs ilyen

Fontos tudni, hogy a Microsoft soha nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen, illetve, hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához. Soha nem fogja kérni, hogy bármilyen formájában fizessünk a támogatásért.

Amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, azonnal bontsuk a vonalat, és ha mégis kétség merült fel bennünk, hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát! Az már az olvasónk tapasztalata, hogy ez utóbbi nem könnyű feladat. Az oldalon jól látható módon elérhető telefonszám nem található, a küldött emailre - olvasónk szerint - két hete nem reagáltak.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×