eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
okostelefon mobiltelefon telefonálás
Nyitókép: Pixabay

Újfajta csalás terjed, érzékeny pontunkon támadnak, lép a rendőrség is

Már a Fejér vármegyei rendőrség is dolgozik ilyen ügyön, miután valaki nemcsak lecsapta a telefont, hanem feljelentést is tett.

Egy székesfehérvári férfi tett bejelentést a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságra arról, hogy egy magát számítástechnikai szakembernek tituláló ember azzal kereste meg telefonon, hogy hackertámadás érte a számítógépét - közölte a rendőrség. A folyamatban lévő behatoláson – állította a telefonáló –, megpróbál segíteni, ehhez azonban egy alkalmazást kell letöltenie távoli asztali hozzáféréshez. A telefonbeszélgetés akkor szakadt meg, amikor a hívott fél közölte, hogy a hivatkozott cég nem használná az alkalmazást, és szerinte épp így próbálják őt megkárosítani, ezért a rendőrséghez fordul.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen.

Mint arról az Infostart is beszámolt olvasói és személyes tapasztalat alapján, magyar telefonszámokról keresnek meg gyanútlan embereket többnyire angolul beszélő, magukat ügyintézőnek kiadó emberek azzal, hogy a Microsoft vagy a Windows biztonsági szolgálatától telefonálnak és hackertámadást észleltek a hívott fél számítógépén. A gép és az adatok védelmének érdekében egy program telepítését ajánlják, ám, mint arról az InfoRádió Aréna című műsorában is szó volt, ez a rész az átverés,

épp ezzel a programmal szereznek hozzáférést a számítógépekhez.

Mint most a rendőrségi közleményben is figyelmeztetnek:

  • Ne bízzon ismeretlenek segítő, üzleti vagy befektetési ajánlataiban!
  • Ismeretlen eredetű programot, applikációt soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére vagy a telefonjára, bárki is javasolja azt! Soha ne kattintson ismeretlen eredetű linkre!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten és sms-ben, a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, felhasználói fiókja azonosítóit, jelszavait!
  • További hasznos tanácsokat olvashat a https://kiberpajzs.hu/ oldalon.

Arról, milyen módszerekkel próbálkoznak a kiberbűnözők hozzáférni a gépünkhöz vagy a bankszámlánkhoz, és hogy a rendőrség, illetve például a bankok miként védekeznek, az alábbi Aréna-beszélgetésben tudhat meg érdekességeket.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×