eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Business fail for work concept.businesswoman  sitting on stairs and unhappy feeling serious,sad .
Nyitókép: sukanya sitthikongsak/Getty Images

Novemberben 207 ezer embernek nem volt munkája - a nap hírei

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. Ünnepélyes gyászszertartáson vettek búcsút az Európai Bizottság volt francia elnökétől Párizsban.

Munkahelyi generációváltást elősegítő program indul januártól - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A cél a tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése. Czomba Sándor közölte: januártól bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek biztosítani szeretnék a nyugdíj előtt álló dolgozóik pótlását.

Novemberben 207 ezer embernek nem volt munkája, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. Eközben a foglalkoztatottak száma tavaly novemberben 18 ezer fővel nőtt éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szeptember-novemberi időszakban a munkanélküliek száma 29 ezer fővel, 212 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Portfolio számításai szerint az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok és a közfoglalkoztatottak nélkül 4 millió 580 ezer volt a foglalkoztatottak száma.

Februárban indul a vállalatok elektromosjármű-beszerzéseit támogató pályázat. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást. A 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el.

Az LMP új népszavazási kérdést nyújtott be a kiemelt beruházások megszüntetése érdekében. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: tavaly decemberben a Fidesz olyan törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, ami hatályon kívül helyezte a korábbi jogszabályt, és a magyar építészetről szóló törvénybe került át a szabályozás. Az LMP az új népszavazási kezdeményezésével azt akarja elérni, hogy az építészeti törvényből töröljék a kiemelt beruházások felgyorsításáról szóló részeket.

Január 1-jén összesen 826 háziorvosi praxis állt üresen. A Demokratikus Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy ezekben a körzetekben több mint 1 millió 100 ezer ember él háziorvosi ellátás nélkül. Az ellenzéki párt közleménye szerint az orvoshiány miatt sok helyen a szakellátás is megszűnt, legutóbb az urológia zárt be Orosházán, ahol évek óta nincs baleseti sebészeti ellátás sem.

A Dunán folytatódik a nagyon lassú apadás, már a mohácsi szakaszon is megszüntették a készültséget, a Tisza középső részén azonban még tart a védekezés. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Inforádiónak elmondta: a Bodrogon és a Tarnán újabb árhullám alakulhat ki a várható csapadék hatására. Siklós Gabriella a Balaton december végén kezdett vízleeresztéséről azt mondta: folytatódik a nagyon óvatos, szinten tartó leeresztés.

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. Az illetékesek komoly környezetvédelmi károktól tartanak. A német felségjelzésű, Antonia nevű hajó nem sokkal éjfél után nekiütközött a szerb-horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a vajdasági Palánkánál. A sérült hidat lezárták, a forgalmat más határátkelőkhöz terelik. Az uszály ezer tonna műtrágyával süllyedt el.

Csökkentek a globális élelmiszerárak tavaly decemberben havi és éves összevetésben is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete adatai szerint az 5 legfontosabb élelmiszer-alapanyag ára alapján mért index 13,7 százalékkal csökkent a 2022-es 14,3 százalékos emelkedés után. A FAO élelmiszerár-indexe a növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Tüzérségi gyakorlatot indított a Dél-Koreai határ közelében Észak-Korea. A haderő 200 lövést adott le a két ország közötti vitatott tengeri határtérség felé, megsértve ezzel az 2018-as katonai egyezményt. A dél-koreai vezérkari főnök provokációnak nevezte az észak-koreai hadgyakorlatot, és hangsúlyozta: Szöul megfelelő válaszlépéseket tesz, de részleteket nem közölt. A dél-koreai hadsereg közben elrendelte a Jongpjong-sziget evakuálását azzal az indokkal, hogy tengeri lőgyakorlatot tart a térségben.

Iránban 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe a kermáni merénylettel összefüggésben. Az iráni hírszerzési minisztérium szerint megtalálták azt a házat is, amelyben a két öngyilkos merénylő lakott. A hatóságok az épületben robbanószerkezeteket is lefoglaltak. A terrorcselekménynek – amit az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára - 89 halálos áldozata volt, a robbantásokat Kászem Szulejmáni vezérőrnagy sírjánál követték el.

Ünnepélyes gyászszertartáson vettek búcsút az Európai Bizottság volt francia elnökétől Párizsban. Emmanuel Macron francia elnök a megemlékezésen kiemelte: Jacques Delors az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus programot, megreformálta a közös agrárpolitikát. A politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. A gyászszertartáson számos európai vezető, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×