eur:
389.2
usd:
363.48
bux:
68098.31
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Rossz hír az eurózónából

Decemberben 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció az eurózónában a novemberi 2,4 százalékról, amely 2021 júniusa óta legalacsonyabb volt – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatként. Szakértői várakozások átlagában magasabb, 3 százalékos infláció szerepelt decemberre.

Decemberben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberhez képest, amikor 0,6 százalékos csökkenést mértek. Éves összevetésben az energiaárak csökkentek a legnagyobb mértékben decemberben, 6,7 százalékkal a novemberi 11,5 százalékos esés után.

A legnagyobb áremelkedés továbbra is az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek együttes körében volt, 6,1 százalék decemberben a novemberi 6,9 százalék után.

Az energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának a leszámításával az éves áremelkedés (maginfláció) a várt 3,5 százalék helyett 3,4 százalékra mérséklődött a novemberi 3,6 százalékról.

A legmagasabb éves inflációt Szlovákiában (6,6 százalék), Ausztriában (5,7 százalék) és Horvátországban (5,4 százalék) jegyezték. A legalacsonyabb áremelkedés Belgiumban és Olaszországban volt, egyaránt 0,5 százalék, illetve Lettországban, 0,9 százalék.

Az Eurostat január 17-én ismerteti a végleges decemberi inflációs számokat.

Termelői árak

Novemberben az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak októberrel összevetve, amikor az eurózónában 0,3 százalék, az EU-ban 0,2 százalék volt a növekedés.

Az energiaárak havi bázison 0,8 százalékkal csökkentek novemberben az euróövezetben és 0,3 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A novemberi árszint 8,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az euróövezetben és 8,1 százalékkal az EU-ban. Októberben az euróövezetben 9,4 százalékkal, az EU-ban 8,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak a 2022. októberinél.

Az energiaárak éves bázison 23,7 százalékkal csökkentek novemberben az euróövezetben és 21,3 százalékkal mentek lejjebb az EU-ban. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek az előző évihez képest novemberben az euróövezetben és 0,6 százalékkal az EU-ban.

Novemberben a legnagyobb éves árcsökkenés Belgiumban volt, 18,7 százalékos, Olaszországban 16,3 százalékos és Lettországban 15,3 százalékos. A legnagyobb éves árnövekedés Luxemburgban volt, 20,4 százalékos, Szlovákiában 10,9 százalékos, Szlovéniában pedig 2,9 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×