eur:
395.16
usd:
368.1
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Egy 2018-as egyezményt sértve lődöz most Észak-Korea

Észak-Korea pénteken tüzérségi gyakorlatot indított a Dél-Koreai határ közelében, 200 lövést adott le a két ország közötti vitatott tengeri határtérség felé, megsértve ezzel az 2018-as katonai egyezményt - közölte pénteken a dél-koreai hadsereg illetékese.

Az észak-koreai tüzérség a helyi idő szerint pénteken 9 és 11 óra között lőtte ki a lövedékeket, amelyek a tengeri határtérségtől északra csapódtak a vízbe, és nem okoztak károkat a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint.

A dél-koreai vezérkari főnök az észak-koreai hadgyakorlatot provokációnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Szöul megfelelő válaszlépéseket fog tenni, de azokat nem részletezte.

A dél-koreai Jongpjong-sziget lakói ugyanakkor közölték, hogy a dél-koreai hadsereg elrendelte a sziget evakuálását azzal az indokkal, hogy pénteken tengeri lőgyakorlatot akarnak tartani a térségben.

A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. 2010-ben Észak-Korea tüzérségi támadást indított a Jongpjong-sziget ellen, amelyben négy dél-koreai vesztette életét.

A 2018-as egyezményben Phenjan és Szöul vállalta, hogy leállítják a tüzérségi gyakorlatokat és a légi megfigyelést a határ mentén kialakított ütközőzónákban. Észak-Korea azonban tavaly novemberben felmondta az egyezményt, miután Dél-Korea részben felfüggesztette azt egy észak-koreai katonai kémműhold sikeres fellövése után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×