eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexels

Késik a fizetési kérelem és QR kódos fizetés - ezért

Új határidőt adott a Magyar Nemzeti Bank a három éve biztonságosan működő azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak bevezetésére.

Az MNB döntése szerint a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határideje 2024. április 1-je lesz.

A QR kódos és NFC-s, az az érintésmentes mobilfizetési megoldások alkalmazására pedig az új határidő szintén a jövő év, egész pontosan 2024. szeptember 1-je – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

"Tavaly decemberben jelent meg az az MNB-rendelet, ami a fizetési kérelem általános, a teljes magyar bankoló lakosságot érintő és a QR-kódos fizetés szintén teljes magyar lakosságot érintő bevezetésével foglalkozott. Akkor úgy láttuk, hogy 2024. február 1-jére el lehet készülni ezzel a fejlesztéssel. Amint mindenkivel konzultáltunk, azt láttuk, hogy egy kis időre még szükség van azért, mert

  1. a fejlesztések a legmagasabb biztonsági elvárásoknak megfelelően menjenek végbe
  2. ki is lehessen tesztelni a fejlesztéseket."

Bartha Lajos azt is elmondta, hogy milyen fizetési megoldásokról van szó akkor, amikor fizetési kérelemről, illetve QR kódos fizetésről beszélünk.

"A fizetési kérelem leginkább arra használható, hogy amikor egy-egy nagy cég, telekommunikációs vagy közműszolgáltató, és nagy mennyiségben küld ki számlákat az ügyfeleinek, és szeretnék ezt ezen túl elektronikusan megtenni, ehhez ráadásul egy elektronikus fizetési lehetőséget szeretnének biztosítani, akkor fogják tudni választani a fizetési kérelmet; amikor megkapom a szolgáltatótól a számlát, a mobilapplikációmban vagy az internetbankomban fel fog bukkanni, és jelezni fogja nekem a határidőt, csak jóvá kell hagynom, és automatikusan kifizetem a számlát. A QR-kódos fizetésnél kicsit más a folyamat: egy QR-kód jelenik meg, amit szabványosítottunk, biztonsági szempontból csomagolt is, ez jövő év szeptembertől érhető el mindenkinek. Amikor vásárláskor vagy egyéb helyzetben QR-kód fog megjelenni a képernyőn, és a bankunk által adott mobilalkalmazás segítségével le fogjuk tudni olvasni a QR-kódot, ami tartalmazza a fizetés összes szükséges információját."

A minden pénzforgalmi szereplőnek kötelező jelleggel bevezetett azonnali fizetési rendszerrel a 2020 márciusi indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint 5 másodperc alatt, az ügyfelek a tranzakciók 43 százalékát már a normál banki üzemidőn kívül, azaz este vagy hétvégén indították - összegezte a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×