eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Ekkora béremelést kérnek a vasutasok

A vasutas szakszervezetek hétfőn délután a közlekedési és építési miniszterrel, valamint a MÁV vezetőivel folytatott egyeztetésen sürgették a bértárgyalások mielőbbi elkezdését.

A bértárgyalások tényleges elkezdéséről és a rendkívüli ülés összehívásáról is egyeztettek az érdekképviseletek a MÁV vezetésével és a szakminisztériummal - mondta az InfoRádiónak Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A nyolcszemközti beszélgetésen megállapodtak abban, hogy milyen ütemezéssel és hogyan próbálják a tárgyalásokat megvalósítani annak érdekében, hogy a munkavállalók mielőbb tisztában lehessenek a január elsejétől érvényes bérfejlesztés részleteivel.

Mint Meleg János elmondta, három szakszervezetük már korábban ismertette a béremelési javaslatukat mind a tulajdonossal, mind a munkáltatóval. Erre egy csoportszintű érdekegyeztető tanácsülésen fog első körben reagálni a munkáltató, az jelenti majd a további tárgyalási alapot.

A munkavállalók azt várják, hogy nagyságrendileg 15 százalékos bérfejlesztés legyen, illetve legalább 70 ezer forintos alapbérfejlesztés történjen meg a vasutas munkavállalóknak január 1-jétől.

"Ehhez az kell, hogy további tárgyalások történjenek a pénzügyminiszter, illetve a tulajdonos képviselője között, hogy ezt a közel 75 milliárdos összeget a Pénzügyminisztérium rendelkezésre bocsássa" - mondta Meleg János.

A szakszervezeti vezető kiemelte, közös levelükben arra szólították fel a munkáltatót, hogy ne hátráltassa az egyeztetések elkezdését, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre, vagyis mekkora béremelésre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×