eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Unsplash.com

Ekkora béremelést kérnek a vasutasok

A vasutas szakszervezetek hétfőn délután a közlekedési és építési miniszterrel, valamint a MÁV vezetőivel folytatott egyeztetésen sürgették a bértárgyalások mielőbbi elkezdését.

A bértárgyalások tényleges elkezdéséről és a rendkívüli ülés összehívásáról is egyeztettek az érdekképviseletek a MÁV vezetésével és a szakminisztériummal - mondta az InfoRádiónak Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A nyolcszemközti beszélgetésen megállapodtak abban, hogy milyen ütemezéssel és hogyan próbálják a tárgyalásokat megvalósítani annak érdekében, hogy a munkavállalók mielőbb tisztában lehessenek a január elsejétől érvényes bérfejlesztés részleteivel.

Mint Meleg János elmondta, három szakszervezetük már korábban ismertette a béremelési javaslatukat mind a tulajdonossal, mind a munkáltatóval. Erre egy csoportszintű érdekegyeztető tanácsülésen fog első körben reagálni a munkáltató, az jelenti majd a további tárgyalási alapot.

A munkavállalók azt várják, hogy nagyságrendileg 15 százalékos bérfejlesztés legyen, illetve legalább 70 ezer forintos alapbérfejlesztés történjen meg a vasutas munkavállalóknak január 1-jétől.

"Ehhez az kell, hogy további tárgyalások történjenek a pénzügyminiszter, illetve a tulajdonos képviselője között, hogy ezt a közel 75 milliárdos összeget a Pénzügyminisztérium rendelkezésre bocsássa" - mondta Meleg János.

A szakszervezeti vezető kiemelte, közös levelükben arra szólították fel a munkáltatót, hogy ne hátráltassa az egyeztetések elkezdését, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre, vagyis mekkora béremelésre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×