eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pilisi Parkerdő

Bármennyire is csábító, senki ne induljon neki az erdőknek!

Az elmúlt napokban évek óta nem látott mennyiségű hó esett Budapesten és környékén. Szemet gyönyörködtetőek a Buda környéki erdők, de vajon biztonságosak is? Erről kérdeztük Mészáros Pétert, a Pilisi Parkerdő szóvivőjét.

„Nagyon örülünk annak, hogy végre megérkezett a hó, más kérdés, hogy milyen formában” – fogalmazott Mészáros Péter az InfoRádióban, emlékeztetve, hogy a leesett csapadék, illetve hómennyiség meglehetősen vizes volt, ami súlyos terhet rakott a fákra; megtapadt, meghajlította az ágakat, és sokat le is tört – tette hozzá.

A fentiek nyomán a Pilisi Parkerdő Zrt. a csütörtöki napon figyelmeztetést adott ki, miszerint az erdőjárás jelenleg nem egészen veszélytelen.

„Arra kérünk mindenkit, hogy ne induljanak el az erdőbe, mert a letörő fák, gallyak, balesetveszélyes helyzetet teremthetnek”

– magyarázta a szóvivő, arra is felhívva a figyelmet, hogy az erdőtalaj nem fagyott meg a hóesés előtt, ezért fellazult, sáros, ami a fák kidőlését is eredményezheti, hiszen a gyökérzet nem képes megtartani a hatalmas nagy súlyt.

„Ezért arra kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint most inkább a meleg szobából nézzék a havas tájat” – nyomatékosította újfent a szakember.

Abban az esetben, ha valaki a figyelemfelhívás ellenére mégis kimegy az erdőbe és esetleg bajba kerül, annak Mészáros Péter azt tanácsolja, hogy első körben a központi, 112-es segélyhívót számot hívja. „Ők fel tudják venni velünk a kapcsolatot, és akkor igyekszünk majd mihamarabb a mentésre sietni” – tette hozzá a szóvivő.

Budapest környékének talán az egyik legnépszerűbb túracélpontja Dobogókő, ahol közel fél méternyi hó esett. Ezzel kapcsolatban a Pilisi Parkerdő munkatársa emlékeztetett, hogy az Esztergom felöli utat a csütörtöki nap folyamán lezárták. Korábbi évek tapasztalatai alapján azt mondta, könnyen előfordulhat, hogy a hétvégén akkora tömegek fognak megindulni autóval, amit nem lesz képes fogadni Dobogókő, ezért inkább azt javasolná, hogy a Nagyhárs-hegyet vagy a Hármashatár-hegyet vegyék célba azok, akik nagyon vágynak a hó után – lehetőség szerint gyalog.

„De jelen pillanatban tényleg arra intenék mindenkit, hogy legyen türelemmel, várjunk egy kicsit, amíg ez a hótömeg a fákról lehullik (…), mert még mindig fennáll a veszélyhelyzet” – ismételte meg, hozzáfűzve: a Pilisi Parkerdő tájékoztatni fogja a lakosságot, hogyha újra biztonságos az erdőjárás

Bár dőltek ki fák, amiket az erdőgazdaság el fog szállítani a területről, jelentős károkról egyelőre még nem beszélhetünk

– zárta gondolatait a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×