eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Paul Taylor/Getty Images

Januárban mégis elindul a kötelező visszaváltási rendszer – a nap hírei

Április 1-től kivezeti a kormány a kis -és közepes vállalkozások esetében meghosszabbított kamatstopot.  Lejárt a tűzszünet, az izraeli hadsereg folytatja a támadásokat a Hamász ellen. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Április 1-től kivezeti a kormány a kis- és közepes vállalkozások esetében meghosszabbított kamatstopot. Ezt követően a kkv-nál már csak a piaci feltételeknek megfelelően változhatnak a meglévő hitelek - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A kormány megígérte, hogy 6 százalékkal emeli a nyugdíjakat, februárban pedig kifizeti a 13. havi ellátás emelt összegét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában. Megismételte azt is: Ukrajna uniós csatlakozása nem esik egybe a magyar érdekekkel. Úgy látja, a kérdést csak akkor kellene napirendre tűzni, ha a megfelelő előkészítés után van esély közös álláspontra jutni. A kormányfő a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén pedig kijelentette: szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez nem azt jelenti , hogy azt a "pár milliárdocskát", amivel tartozik Európa, ne hajtanák be.

Már biztos, hogy 2023 egészében visszaesik a gazdaság a Portfolio szerint. Az első három negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a GDP, a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévihez képest. Éves összevetésben 0,3 százalékos a csökkenés a Központi Statisztikai Hivatal második becslése alapján.

A kormány kitart a 2,9 százalékos, törvényben rögzített hiánycél mellett, egyelőre nem látja szükségesnek a jövő évi költségvetés módosítását – közölte a pénzügyminiszter. Az Államadósság Kezelő Központ vezetője bejelentette: új lakossági termékekkel készülnek piacra lépni jövőre.

Igazságosabb nyugdíjrendszert sürget az MSZP. Úgy vélik: a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékát meg kell kapnia annak, aki a szükséges szolgálati idő után nyugdíjba megy, 400 eurónál pedig senkinek nem lehet kevesebb nyugdíja.

Megjelentek a csok plusz otthonteremtési program részletszabályai a Magyar Közlönyben. A januártól elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót a gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok vehetik igénybe, ha újabb gyermeket szeretnének.

Megemeli a maximális rendszerméretet a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a kormány. 4 kW-os helyett akár 5 kW-os rendszert és 8 kWh-s tároló helyett akár 10 kWh-s tárolót is lehet telepíteni - jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség konferenciáján az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár.

Mintegy 90 milliárd forintnyi támogatási programot hirdet meg a hazai e-mobilitási fejlesztésekre a kormány. A határozat 4 új elemmel bővíti a meglévő terveket. Ennek részeként a töltőhálózatkiépítés mellett a vállalkozások is pályázhatnak majd járművásárlásra az uniós finanszírozású projektekből.

Bírósághoz fordult Ausztria a GYSEV vezérigazgató-helyettesének felmentése miatt. Lázár János közlekedési miniszter novemberben indoklás nélkül menesztette Hana Dellemant. Lázár János felvetette, hogy a magyar állam kivásárolná az osztrák érdekeltségeket. Osztrák kollégája ugyanakkor nem lát okot a részvények eladása.

Januártól ingyenes lesz a tömegközlekedés Tatán. A Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata tavasszal méri fel az utazók számát. A helyhatóság évente 120 millió forintot költ a helyi buszközlekedés működtetésére és ennyit tesz hozzá az állam is.

Januárban mégis elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Szerdán Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke még azt mondta: a gyártók csak július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon. Az energiaügyi tárca pedig közölte: jövőre sem emeli a kiterjesztett gyártói felelősségi díjakat.

Új Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az avatóünnepségen kiemelte: ez a 39. átkelési pont a 2 ország között.

Határozatlan idejű blokádot hirdettek a szlovák fuvarozók, akik ma lezárták a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél. A fuvarozók azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet.

Lejárt reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet. Az izraeli hadsereg közölte: folytatja a támadásokat a Hamász ellen.

Németország és az Egyesült Arab Emírségek összesen 200 millió dollárt ajánlott fel a klímaváltozás által leginkább érintett országok megsegítésére az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozójának első napján. A dubaji tanácskozáson felszólaló magyar államfő kijelentette: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség. Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak.

Megszüntetné év végén az Országos Meteorológiai Szolgálatot a kormány. A szervezet feladatait január 1-jétől az állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné át.

Felmentette az országos kórház-főigazgatót a miniszterelnök. Előzőleg a MedicalOnline írt arról, hogy Jenei Zoltánt azért menesztették, mert őt tették felelőssé az ágazat gazdálkodási problémáiért.

Újabb öt évre Demeter Szilárdot nevezte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának Csák János kulturális és innovációs miniszter. A pályázati kiírásra az eddigi főigazgató egyedüli jelentkezőként nyújtotta be vezetői koncepcióját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×