eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Paul Taylor/Getty Images

Januárban mégis elindul a kötelező visszaváltási rendszer – a nap hírei

Április 1-től kivezeti a kormány a kis -és közepes vállalkozások esetében meghosszabbított kamatstopot.  Lejárt a tűzszünet, az izraeli hadsereg folytatja a támadásokat a Hamász ellen. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Április 1-től kivezeti a kormány a kis- és közepes vállalkozások esetében meghosszabbított kamatstopot. Ezt követően a kkv-nál már csak a piaci feltételeknek megfelelően változhatnak a meglévő hitelek - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A kormány megígérte, hogy 6 százalékkal emeli a nyugdíjakat, februárban pedig kifizeti a 13. havi ellátás emelt összegét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában. Megismételte azt is: Ukrajna uniós csatlakozása nem esik egybe a magyar érdekekkel. Úgy látja, a kérdést csak akkor kellene napirendre tűzni, ha a megfelelő előkészítés után van esély közös álláspontra jutni. A kormányfő a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén pedig kijelentette: szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez nem azt jelenti , hogy azt a "pár milliárdocskát", amivel tartozik Európa, ne hajtanák be.

Már biztos, hogy 2023 egészében visszaesik a gazdaság a Portfolio szerint. Az első három negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a GDP, a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévihez képest. Éves összevetésben 0,3 százalékos a csökkenés a Központi Statisztikai Hivatal második becslése alapján.

A kormány kitart a 2,9 százalékos, törvényben rögzített hiánycél mellett, egyelőre nem látja szükségesnek a jövő évi költségvetés módosítását – közölte a pénzügyminiszter. Az Államadósság Kezelő Központ vezetője bejelentette: új lakossági termékekkel készülnek piacra lépni jövőre.

Igazságosabb nyugdíjrendszert sürget az MSZP. Úgy vélik: a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékát meg kell kapnia annak, aki a szükséges szolgálati idő után nyugdíjba megy, 400 eurónál pedig senkinek nem lehet kevesebb nyugdíja.

Megjelentek a csok plusz otthonteremtési program részletszabályai a Magyar Közlönyben. A januártól elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót a gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok vehetik igénybe, ha újabb gyermeket szeretnének.

Megemeli a maximális rendszerméretet a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a kormány. 4 kW-os helyett akár 5 kW-os rendszert és 8 kWh-s tároló helyett akár 10 kWh-s tárolót is lehet telepíteni - jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség konferenciáján az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár.

Mintegy 90 milliárd forintnyi támogatási programot hirdet meg a hazai e-mobilitási fejlesztésekre a kormány. A határozat 4 új elemmel bővíti a meglévő terveket. Ennek részeként a töltőhálózatkiépítés mellett a vállalkozások is pályázhatnak majd járművásárlásra az uniós finanszírozású projektekből.

Bírósághoz fordult Ausztria a GYSEV vezérigazgató-helyettesének felmentése miatt. Lázár János közlekedési miniszter novemberben indoklás nélkül menesztette Hana Dellemant. Lázár János felvetette, hogy a magyar állam kivásárolná az osztrák érdekeltségeket. Osztrák kollégája ugyanakkor nem lát okot a részvények eladása.

Januártól ingyenes lesz a tömegközlekedés Tatán. A Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata tavasszal méri fel az utazók számát. A helyhatóság évente 120 millió forintot költ a helyi buszközlekedés működtetésére és ennyit tesz hozzá az állam is.

Januárban mégis elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Szerdán Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke még azt mondta: a gyártók csak július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon. Az energiaügyi tárca pedig közölte: jövőre sem emeli a kiterjesztett gyártói felelősségi díjakat.

Új Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az avatóünnepségen kiemelte: ez a 39. átkelési pont a 2 ország között.

Határozatlan idejű blokádot hirdettek a szlovák fuvarozók, akik ma lezárták a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél. A fuvarozók azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet.

Lejárt reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet. Az izraeli hadsereg közölte: folytatja a támadásokat a Hamász ellen.

Németország és az Egyesült Arab Emírségek összesen 200 millió dollárt ajánlott fel a klímaváltozás által leginkább érintett országok megsegítésére az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozójának első napján. A dubaji tanácskozáson felszólaló magyar államfő kijelentette: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség. Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak.

Megszüntetné év végén az Országos Meteorológiai Szolgálatot a kormány. A szervezet feladatait január 1-jétől az állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné át.

Felmentette az országos kórház-főigazgatót a miniszterelnök. Előzőleg a MedicalOnline írt arról, hogy Jenei Zoltánt azért menesztették, mert őt tették felelőssé az ágazat gazdálkodási problémáiért.

Újabb öt évre Demeter Szilárdot nevezte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának Csák János kulturális és innovációs miniszter. A pályázati kiírásra az eddigi főigazgató egyedüli jelentkezőként nyújtotta be vezetői koncepcióját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×