eur:
393.27
usd:
362.87
bux:
66067.86
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Pixabay

Politikai vitát rendeznének az Országgyűlésben az eutanáziáról

Az aktív eutanáziáról rendezne politikai vitát az Országgyűlésben a Párbeszéd. A téma azért került elő, mert egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő magyar jogász, Karsai Dániel az uniós bírósághoz fordult ezért a lehetőségért. A per hétfőn kezdődött meg Strasbourgban.

A Párbeszéd teljes mellszélességgel kiáll Karsai Dániel mellett, és arra kéri az Országgyűlést, hogy tartsanak politikai vitát az aktív eutanázia bevezetéséről - mondta napirend előtt Szabó Rebeka, a párt egyik képviselője. A párt az eljárást a szükséges szigorú protokollok, orvosi, pszichológusi szupervízió megléte esetén a szabadság és az emberi méltóság megőrzését biztosító döntési lehetőségnek tartja. Ezért a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket - vagyis a haldoklókat és az őket ápoló rokonaikat - maximálisan támogató, és a szenvedésüket mérséklő formáját elfogadhatónak tartja.

"A kormány ezzel szemben ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, amivel azt akarják elérni, hogy a bíróság utasítsa el Karsai indítványát. Ezt egyebek között azzal indokolták, hogy szerintük Magyarországon jól kiépített hospice ellátás áll a halálos betegek rendelkezésére, amivel megőrizhetik az emberi méltóságukat. Nos, ez ismét csak a magyar valóságtól való óriási távolságokat, vagy esetleg szándékos hazugságot jelent. Talán nem véletlen, hogy egy friss felmérés szerint a magyar emberek négyötöde elfogadhatónak tartja az eutanázia valamilyen formáját, és a felmérés szerint 49 százalékuk támogatna egy széleskörű társadalmi vitát" - mondta Szabó Rebeka.

Magyarországon és az uniós államok többségében nem engedélyezett az aktív eutanázia, mondta válaszában Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Álláspontja szerint amikor a kormány benyújtotta ebben az ügyben a védekezését, akkor nem tett mást, mint a magyar jogrend szabályaira hivatkozott.

"A kormány figyelemmel kíséri a strasbourgi eljárást. A strasbourgi bíróság legutoljára 2002-ben foglalt állást egy hasonló ügyben. A kormány képviselője is hivatkozik erre" - idézte fel a politikus, kérve az Országgyűlést is, hogy kísérje figyelemmel ezt az eljárást.

Személyes meggyőződéseként kifejtette: Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett. Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad - fogalmazott.

Az igazságügyi miniszter helyettese a kormány együttérzését fejezte ki Karsai Dánielnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×