eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Politikai vitát rendeznének az Országgyűlésben az eutanáziáról

Az aktív eutanáziáról rendezne politikai vitát az Országgyűlésben a Párbeszéd. A téma azért került elő, mert egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő magyar jogász, Karsai Dániel az uniós bírósághoz fordult ezért a lehetőségért. A per hétfőn kezdődött meg Strasbourgban.

A Párbeszéd teljes mellszélességgel kiáll Karsai Dániel mellett, és arra kéri az Országgyűlést, hogy tartsanak politikai vitát az aktív eutanázia bevezetéséről - mondta napirend előtt Szabó Rebeka, a párt egyik képviselője. A párt az eljárást a szükséges szigorú protokollok, orvosi, pszichológusi szupervízió megléte esetén a szabadság és az emberi méltóság megőrzését biztosító döntési lehetőségnek tartja. Ezért a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket - vagyis a haldoklókat és az őket ápoló rokonaikat - maximálisan támogató, és a szenvedésüket mérséklő formáját elfogadhatónak tartja.

"A kormány ezzel szemben ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, amivel azt akarják elérni, hogy a bíróság utasítsa el Karsai indítványát. Ezt egyebek között azzal indokolták, hogy szerintük Magyarországon jól kiépített hospice ellátás áll a halálos betegek rendelkezésére, amivel megőrizhetik az emberi méltóságukat. Nos, ez ismét csak a magyar valóságtól való óriási távolságokat, vagy esetleg szándékos hazugságot jelent. Talán nem véletlen, hogy egy friss felmérés szerint a magyar emberek négyötöde elfogadhatónak tartja az eutanázia valamilyen formáját, és a felmérés szerint 49 százalékuk támogatna egy széleskörű társadalmi vitát" - mondta Szabó Rebeka.

Magyarországon és az uniós államok többségében nem engedélyezett az aktív eutanázia, mondta válaszában Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Álláspontja szerint amikor a kormány benyújtotta ebben az ügyben a védekezését, akkor nem tett mást, mint a magyar jogrend szabályaira hivatkozott.

"A kormány figyelemmel kíséri a strasbourgi eljárást. A strasbourgi bíróság legutoljára 2002-ben foglalt állást egy hasonló ügyben. A kormány képviselője is hivatkozik erre" - idézte fel a politikus, kérve az Országgyűlést is, hogy kísérje figyelemmel ezt az eljárást.

Személyes meggyőződéseként kifejtette: Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett. Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad - fogalmazott.

Az igazságügyi miniszter helyettese a kormány együttérzését fejezte ki Karsai Dánielnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×