eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Békássy Szabolcs a praxisátalakításról: mindig lesznek betöltetlen háziorvosi körzetek

A fő probléma az, hogy nagyon sok olyan betöltetlen körzet van, ahol az ellátandó lélekszám ezer fő alá csökkent, ezért van szükség az átalakításra – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

A Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet a következő három évben lehetővé teszi a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átszabását, újak létrehozását, meglévők megszüntetését. Az együttesen „alapellátási körzeteknek” nevezett területeket a praxiskezelő módosíthatja a jövőben.

"Elsősorban a betöltetlen körzetek problémájának rendezése a cél. Azon betöltetlen körzetek problémájára jelenthet megoldást, ahol a betöltetlenség hátterében nem a valódi humánerőforrás-probléma áll, hanem a praxisnak az elnéptelenedése, azoknak a működési feltételeknek a hiánya, amik a gazdaságtalan üzemeltetés hátterében állnak – mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító elnöke.

Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint olyan ideális helyzet valószínűleg sosem lesz, amikor nem lesz egyáltalán betöltetlen körzet. „A több mint 700 betöltetlen körzet igen nagy hányada esetében pont az a probléma, hogy a méretük nem teszi lehetővé azt, hogy ott hosszú távon önálló háziorvosi praxis működjön. Így ezekben az esetekben az összevonás feltétlenül indokolt” – emelte ki.

A betöltetlen körzetek számának alakulásától függetlenül ellátatlan beteg nincs ma Magyarországon

– tette hozzá Békássy Szabolcs.

„A háziorvosi praxisoknak az átlagos kártyaszámát lehet meghatározni, ez Magyarországon jellemzően 1600 fő körül van, ami európai uniós viszonylatban átlagosnak mondható. A fő probléma az, hogy nagyon sok olyan betöltetlen körzet van, és a betöltetlen körzeteknek a nagy része ilyen, ahol az ellátandó lélekszám ezer fő alá csökkent. Nyilvánvalóan nem cél az, hogy olyan méretű körzetek jöjjenek létre, ami az ellátás biztonságát veszélyezteti” – vélekedett.

Abban az esetben, ha nagyobb kártyaszámú praxis jön létre, akkor további szakdolgozókat kell bevonni a zökkenőmentes munka érdekében – tette hozzá az országos kollegiális vezető háziorvos, aki szerint viszont praxisjoggal rendelkező háziorvosnak bármilyen sérelmére nem történhet módosítást. Az InfoRádió kereste a témában a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságát is, ám a tárca nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×